De gezondste groenten op een rijtje

Inspiratie

Dat groenten goed zijn voor je gezondheid weet iedereen wel. Je ouders zeiden vast dat als je groot en sterk wilde worden, jij je groente niet mocht laten staan. Groenten leveren weinig calorieën maar veel voedingsstoffen, zoals vitamines,  mineralen en voedingsvezels. Er bestaan vele soorten groenten. Denk aan bladgroenten, vruchtgroenten, knolgewassen, koolsoorten, uien, stengelgewassen en kiemgroenten. Helaas kan geen één groenten ons van alle voedingsstoffen voorzien. Het is daarom dus belangrijk om gevarieerd groenten te eten. Natuurlijk zijn er wel groenten die net even wat gezonder zijn dan anderen.Wij stelde een lijst samen met de gezondste groenten.

Top 5 gezondste groenten

Groene bladgroenten

Elke bladgroente heeft zo zijn eigen voordelen. Spinazie is waarschijnlijk de meest bekende en ook nog eens een hele gezonde staat vaak op het menu maar er zijn natuurlijk veel meer bladsoorten. Alle bladgroenten kennen veel vitamines en mineralen zoals foliumzuur en ijzer. Voor een recept met bladgroenten kan je uiteraard ook bij ons terecht. gezondste groeten

Kruisbloemige groenten

Broccoli, spruitjes en boerenkool zijn voorbeelden van kruisbloemige groenten. Deze groenten zijn de bron voor verschillende bioactieve stoffen die tegen kanker zouden beschermen. Hier een smakelijk recept met bloemkool.

gezondste groenten

Wortelen

Wortelen zitten vol vitamines en vezels en behoren tot de meest nutriëntrijke groenten. Wortels zijn hiermee de ideale gezonde snoepgroenten, maar je kan er natuurlijk ook heerlijk mee koken. Zin in een pastinaak en bloemkoolsoepje? Twee vliegen in één klap!

Gezondste groenten

Tomaat

Net als de wortel is de tomaat een goede snoepgroenten. Tomaten bevatten veel vitaminen, carotenoïden en fotonutriënt lycopeen. Tomaten zijn altijd goed door een salade, door een pasta of in een quiche. 

Gezondste groenten

 Peulvruchten

Eigenlijk zijn peulvruchten geen groenten omdat het zaden zijn, maar ze worden wel net zo gekookt als groenten. Peulvruchten bevatten veel vezels en mineralen zoals foliumzuur en magnesium. Sperziebonen en snijbonen zijn voorbeelden van peulvruchten maar ook bruinbonen en kikkererwten zijn peulvruchten. Maak bijvoorbeeld je eigen hummus!

Gezondste groenten

Groenten zorgen voor een lager risico op hartziekten, beroerte en darmkanker. Bladgroenten zouden het risico op diabetes en longkanker verkleinen. Om de voedingsstoffen van de groenten te bewaren wordt het aangeraden om verse groenten niet langer dan 2 tot 5 dagen te bewaren.

Het advies is om 250 gram groenten per dag te eten. Groentesapjes mag je helaas niet mee tellen. Groentesap zou namelijk minder vezels, vitamines, foliumzuur en andere voedingsstoffen bevatten. Verspreid je porties dagelijkse groenten over de hele dag om te voorkomen dat je avondmaaltijd een bord vol groenten wordt.

Om het beste uit je groenten te halen zou je de groenten moeten stomen. Zo kook je de vitaminen niet kapot en krijg je de meesten hiervan binnen. Ook bij het snijden van groenten gaan vitaminen verloren. Het is ook erg belangrijk om de groenten altijd eerst goed te wassen om het vuil te verwijderen.

Lees ook welke fruitsoorten het gezondst zijn.