Renske van Buren is een echte foodie en toont haar liefde voor food als receptontwikkelaar, foodfotografe en foodstyliste. Daarnaast heeft ze ook nog eens haar eigen blog: Cookedbyrenske. Hier deelt zij dagelijks lekker en gezond eten zodat iedereen optimaal kan genieten van het leven. Wij stelde haar een aantal vragen over foodstyling en ze was zo lief om haar beste tips and tricks te delen.
Hoe heb jij van je hobby je beroep gemaakt?
“Dat is begonnen toen ik twee jaar geleden een wedstrijd had gewonnen georganiseerd door Panasonic. Ik ben toen hun Experience Fresh Ambassadeur geworden en uiteindelijk ook content voor hun gaan creëren. Onderdeel van die content waren natuurlijk ook foto’s en ik vind dat die er dan ook wel leuk uit moeten zien dus toen ben ik ook gaan focussen op foodstyling.”
Hoe ben jij je zelf gaan ontwikkelen?
“Ik ben sowieso altijd wel met styling bezig geweest dus dat gevoel was er wel al. Ook in huis ben ik altijd bezig om mooie hoekjes te creëren. Verder ben ik inspiratie gaan op doen op Pinterest en Instagram, heb ik een workshop van Simone’s Kitchen gevolgd en ik kijk ik ook veel video’s van Joanie Simon waar ik veel technische aspecten leer. Daarnaast is het simpelweg heel veel doen!
Hoe kom jij aan alle styling tools die je gebruikt bij je foodstyling?
“Die haal ik echt overal vandaan. Ik ga heel veel naar kringloopwinkels bijvoorbeeld. Daar haal ik echt het mooiste bestek vandaan. Nieuw bestek ik best leuk, maar dat glimt meestal en dat wil je liever niet op de foto omdat je dan jezelf of de camera bijvoorbeeld ziet. Ik ga altijd opzoek naar mat bestek. Naast de kringloop kijk ik ook bij de Sissyboy, Loods5, Xenos, eigenlijk overal waar ik wat tegenkom neem ik mee!”
Renske van Buren
Hoe kies je hoe je een gerecht styled?
“Ik probeer altijd te kijken naar wat voor gevoel een gerecht bij mij oproept. Dus bij een Italiaanse pasta probeer ik dan wel een mediterrane sfeer mee te geven in de styling. Maar ik kijk ook naar welk gevoel ik zelf mee wil geven bij een gerecht. Als ik een cake bak dan wil ik eigenlijk laten zien dat ik die net gebakken heb. In de styling zorg ik er dan voor dat er nog een bakpapiertje bij ligt en een oude bakplaat. Om het gevoel ‘ik haal hem net uit de oven en hij staat nu af te koelen’ gevoel mee te geven.”
Welke rol speelt de styling in een goede foodfoto?
“Dat is echt wel heel belangrijk. Natuurlijk is elk onderdeel van foodfoto belangrijk maar als de styling niet klopt, dan is je foto wel mislukt denk ik dan.”
Wat is de belangrijkste tip die je aan de lezers mee kan geven?
“Probeer een goede basis voor je zelf te hebben. Je hoeft echt geen hele winkel thuis te hebben aan tools. Ik merk aan mezelf ook dat ik toch vaak dezelfde tools gebruik. Denk goed na over de ondergrond en achtergrond. Die moet namelijk niet te veel afleiden maar mag ook wel interessant zijn. Probeer niet te veel te stylen. Het moet nog wel spontaan ogen natuurlijk. Less is more.”
Foodstyling
Natuurlijk is Renske ook ergens begonnen en deelt een van haar eerste foodfoto’s met ons! Om het contrast te zien leggen we een recente foodfoto van Renske daar naast. Zo zie je maar dat oefening een wereld van verschil maakt en dus ook jij geen reden hebt om niet vandaag te starten. Veel plezier lieve mensen.
Renske van Buren
Renske van Buren