Interview: Food fotograaf Ashkan van Dishtales geeft ons zijn kijk op het vak.

Inspiratie

Ashkan, food fotograaf met een eigen bedrijf (Dishtales) is pas vier jaar bezig in het vak, maar dat is er absoluut niet van af te zien. Hij maakt pure en rauwe foto’s en weet het verhaal van een restaurant perfect te vertalen. Een drukbezette man, maar hij heeft toch tijd voor ons vrij gemaakt. Wij interviewde hem over zijn vak, de do’s and dont’s en voor de beginnende food fotografen deelt hij zijn tips & tricks!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Morning! A little throwback to ignore what my post-ADE face looks like. 😅 Did you guys have a fun weekend? Let the recovery begin! ❤

Een bericht gedeeld door Amsterdam Food Photographer (@dishtales) op

Hoe ben je begonnen als food fotograaf?

“Het is een heel verhaal. Ik ben zeven jaar terug afgestudeerd van de studie bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik heb toen een paar jaar gewerkt als consultant voor een klein kantoor in Amsterdam. Toen ik 29 was kreeg ik een soort existentiële crisis denk ik en ik was gewoon niet gelukkig met wat ik deed. Een goede vriendin van mij was toen bezig op Instagram met het delen van haar avonturen en primair was dat een motivatie voor mij om food-composities te delen. Zodoende ben ik toen mijn blog Dishtales gestart en heb ik ontslag genomen. Ik heb toen een spiegelreflex camera gekocht en ik heb mezelf met Youtube tutorials fotograferen aangeleerd. Daarna ben ik heel veel gaan schieten om beter te worden en dat was mijn start.”

Waar let je op als food fotograaf?

“Er zijn een paar dingen die heel belangrijk zijn. Het eerste punt is: licht. Licht is cruciaal. Ik schiet zelf enkel met natuurlijk daglicht. Heb je geen natuurlijk daglicht en schiet je commercieel voor een grote klant dan moet je helaas wel eens kunstmatig licht gebruiken. Op de twee plek: Compositie. Je fotografeert stillevens dus jij bepaald hoe dat eruit ziet. 80 procent van het werk zit in het creëren van de compositie en het stylen van het beeld en dan is het een kwestie van de instelling aanpassen op je camera en schieten maar.”

Doe jij als food fotograaf ook de styling?

“Ik heb de styling ook zeker heel veel zelf gedaan. Vooral de eerste twee jaar. De laatste twee jaar ben ik meer met stylisten aan het werk en dat is echt wel fijn, want het is natuurlijk veel prettiger voor mij en de klant als ik mij kan focussen op de technische kant, fotograferen. Maar het wisselt.”

Hoe vertaal je het verhaal van het restaurant naar een foto?

“Ik pas mij aan naar het restaurant waar ik voor fotografeer. Het gaat natuurlijk om de wens van de klant, maar ik heb zeker mijn manier van fotograferen die terug te zien is in de foto. Ik hou heel erg van spelen met scherpte en diepte en veel kleur in beeld brengen. In de nabewerking probeer ik dan de stijl van het restaurant naar voren te laten komen.”

Hoe geef jij je handtekening aan je foto’s?

“Ik ben me er zelf niet heel erg bewust van, maar ik hoor steeds vaker van mensen die mijn portfolio zien en met mij willen samenwerken als food fotograaf het woord “aards” terug komen. Dat mijn foto’s er “rauw en tastbaar uitzien”, dus ik denk dat dat tekenend is voor wat ik doe.”

Wat is de gaafste shoot die je tot nu toe hebt mogen doen?

“Oh dat is zo moeilijk! Ik ben ondertussen ook in mijn eigen portfolio aan het kijken haha. Ik heb met Seger  (red: hoofdredacteur Foodini) een keer foto’s gemaakt. De hoofdfoto van mijn portfolio pagina is een foto die ik gemaakt heb bij restaurant De Kas. Wij waren toen een dag op bezoek bij De Kas en hebben daar hele mooie content geschoten.”

“Maar mijn mooiste foto’s als food fotograaf moet ik toch echt wijden aan restaurant C. Sowieso de foto’s die ik voor Michiel van der Eerde zij restaurants heb gemaakt. Dat zijn restaurant C, BAUT en restaurant Zuid. Dat is toch echt wel een beetje de highlight van mijn portfolio. Dit komt door de chef’s die ongelofelijk mooi eten kunnen maken en de creatieve vrijheid die ik daar gehad heb.”

Krijg je nooit trek tijdens het fotograferen van al dat lekkers?

“Dit geloof je echt niet, maar totaal niet! Ik houd van eten, ik leef voor eten, maar als ik foto’s maak en edit kijk ik alleen nog maar esthetisch naar foodfoto’s. Als food fotograaf ben ik op dat moment veel meer bezig met het beeld, de kleur, de vorm en hoe het geëdit moet worden. De esthetic van het beeld stilt mijn honger denk ik.”

Wat zijn de do’s and don’t bij food fotografie of zijn die er niet?

“De do’s zijn dat je op moet letten op een goede compositie en goed licht. Keep it simple is een do. Houdt de aandacht bij het eten, dat is namelijk de “hoofdpersoon” van de foto. En don’ts, ja.. maak geen foto als er geen natuurlijk daglicht is, ga dan lekker je eten opeten. Ook een echte don’t voor mij is, als het niet nodig is om het eten dat je fotografeert met styling producten in stand te houden. Zoals haarlak bijvoorbeeld. Probeer een burger zo snel mogelijk te schieten terwijl de juices eruit komen en de saus van de zijkanten eraf druppelt.”

Food fotograaf

Heb jij tips & tricks voor de lezers om een goede foodfoto neer te kunnen zetten?

Tip 1: “Investeer vooral niet in intens dure camera’s. Dit is absoluut niet nodig.”

Tip 2: “Schiet, schiet, schiet, schiet. Blijf schieten en uitproberen. Zo leer je namelijk je stijl ontwikkelen en echt fotograferen. Je leert te kijken naar eten door je camera en niet direct naar een bord.”

Tip 3: “Probeer verschillende dingen. Dus als je een compositie bouwt maak dan niet alleen een compositie van boven af, maar beweeg met het bord mee, zak door je knieën en kijk naar een mooie hoek.”

Een laatste tip daar: “Probeer niet te veel af te laten hangen van editing. Het editen van foodfoto’s zou eigenlijk niet dagen tijd moeten kosten. Natuurlijk gaat er tijd in zitten zeker als je commercieel schiet voor een klant die voor perfectie betaald, maar wanneer je voor jezelf gaat schieten probeer dan eerst te kijken naar de compositie en de technische aspecten. Dat is dan de goede foodfoto denk ik.”

Food Fotograaf

Leuk nieuwtje

Ashkan zal de fotografie en de styling doen voor een kookboek dat in September uit zal komen. Helaas mocht hij nog niet meer vertellen, dus wachten wij in spanning af..

Voor de mooiste foto’s volg je Ashkan op zijn Instagram account Dishtales.