Hotspot: Restaurant BAUT

Hotspot

“Restaurant BAUT kondigt opening en sluiting aan”

Een mededeling die toch wel gelijk mijn (en die van veel anderen hun) aandacht trok. BAUT Amsterdam opent de deuren op 12 oktober 2012 en meldt er gelijk bij dat ze deuren gaan sluiten op 31 december 2014. Op de website telt een grote teller af naar die datum. Zo begint het avontuur van Nu of Nooit BV onder leiding van Michiel van Eerde. Doel? Het tijdelijk en duurzaam exploiteren van leegstaande gebouwen, bijvoorbeeld in de vorm van pop-up horeca. Het is het jaar 2012, club Trouw is nog open en de Wibautstraat moet de prijs voor ‘lelijkste straat van Amsterdam’ nog winnen. Ik werk op dat moment nog in de bediening van een restaurant en samen met een groepje collega’s weten wij niet hoe snel we hier moeten gaan eten.

BAUT Amsterdam
Milan Hofmans

BAUT Amsterdam – Forever tijdelijk

Inmiddels is het al 2019 (!) en hebben wij mogen proeven bij BAUT, BAUT Zuid en BAUT Zuidas, BAUT Paradijs en ook bij de andere leden van de familie, ZUID en restaurant C. BAUT en Dreesmann moeten wij helaas missen.  De oplettende BAUT-fan mist er één in dit rijtje en zo vlak voor het einde van 2018 was het eindelijk zover: BAUT Spaandammerstraat.

Het rondreizende restaurant vindt eigenlijk altijd pareltjes van gebouwen om tijdelijk te huizen. Dit keer is dat niet anders aangezien ze op dit moment de Magdalenakapel in de Spaarndammerstraat thuis noemen. Volgens hun zelf “een plek waar de eclectische mix van food, drinks, art en een warm interieur je verrassen met gekke absurdistische eyecatchers” en daar zijn we het bij binnenkomst snel mee eens. Sfeervol en warm als eerst, daarna verrassend door bijvoorbeeld een bed in de hoek en de street-art op de muren. Wat verder opvalt: de bediening. Vanaf ontvangst en naar de tafel brengen tot het ervoor zorgen dat er binnen een paar minuten water, een drankje en de kaart op tafel ligt. De avond moét goed beginnen bij BAUT, dat is gelijk duidelijk (en ontzettend fijn als gast).

BAUT Amsterdam

Een avondje uit

Uiteraard zou je kunnen zeggen dat BAUT “gewoon” een restaurant is. Mocht je helemaal onwetend naar binnenlopen om wat te eten dan is het in principe ook gewoon een restaurant. Toch voelen wij de hele avond de essentie van hoe BAUT Amsterdam ooit begonnen is, namelijk als iets speciaals. Bij BAUT Amsterdam hebben ze de volle intentie om je avond een echt avondje uit te maken. Het eten is goed, heel goed. De rauwe, licht gebrande makreel vooraf is het lekkerst wat ik de afgelopen tijd heb gegeten. De sorbet van duindoorn die bij de makreel komt is niet zo belachelijk koud en daarmee oprecht een toevoeging voor het gerecht. De biet met burrata en peer is dan weer de favoriet van mijn tafelgenoot (en ik kan goed snappen waarom). Naast de hele fijne gerechten is de sfeer in het gebouw oprecht spannend te noemen en daarmee onderscheidt BAUT zich van de “normale” restaurants. Het is lastig te omschrijven, maar (gok ik) gelijk duidelijk als je er gaat eten.

BAUT Amsterdam

Conclusie

BAUT Amsterdam is nog steeds het feestje dat het was toen het begon in 2012. Het is spannend, heerlijk eten, fijne wijnen, de juiste prijs en het belangrijkst: het voelt nog steeds niet als een “echt” restaurant.

Laat dat forever tijdelijk maar ook echt forever zijn.