Foodies van Amsterdam verzamelt u! Foodies van Amsterdam verzamelt u!

Foodies van Amsterdam verzamelt u!

Inspiratie

Er was eens een dikke hotspot in Amsterdam. Het zit in een oud gebouw, wat eerder een andere functie had en daardoor dus gelijk een goede ziel heeft. Het restaurant zit diep in hip Amsterdam-oost maar toch zeker niet te diep voor ons ietwat luie foodies, oh en ze kweken er hun eigen kruiden en groente. Verder durf ik te wedden dat 9 van de 10 Amsterdamse-foodies er nog niet zijn geweest.  Als ik het afvinklijstje er even bijpak, voldoet het daarmee dus aan alle eisen van de nieuwsgierige foodies op zijn/haar eeuwige ontdekkingstocht. Ohja, vertel ik je nu dat deze hotspot al bijna 20 jaar bestaat. Had je niet zien aankomen he.

Van het land

Op een zonnige donderdagochtend verzamelen wij (Ashkan van Dishtales en ik) in het nog lege restaurant. De twee chefs zitten al aan een tafel en vragen of ik ook een koffie lust. Wat voor soort koffie is niet de vraag, en binnen een paar minuten staat een bak sterke zwarte koffie voor mijn neus. Chefs…

Vandaag ga ik een dag meekijken met deze chefs en met het reilen en zeilen van restaurant De Kas. Deze in 2001 geopende vaste waarde van Amsterdam is geroemd in heel de wereld, en tijdens de lunch die wij later die dag nuttigen wordt het duidelijk dat het restaurant dan ook in genoeg (toeristen)boekjes staat. Maar tijdens dat kopje koffie in de ochtend weet ik nog niet dat dit eeuwig zonde is, en dat er diep in mij een behoefte groeit om dit restaurant aan de (foodliefhebbende) man te brengen. Foodies verzamelt u!

Foodies
Credits: Dishtales

Even terug. Het is dus donderdagochtend en wij stappen in de pas gereviseerde Land Rover Defender (even googelen) om naar de Beemster te rijden. De Beemster, bekend van de kaas maar ook thuis van het restaurants eigen stuk grond. Gert-Jan is de eigenaar van restaurant De Kas en was velen jaren er de chef-kok. Tegenwoordig staat hij bijzonder vroeg op en begeeft zich naar de Beemster om daar allerlei groenten te verbouwen welke dagelijks opgehaald worden door de huidige chefs Jos en Wim, waarover later meer.

Gert-Jan geeft Ashkan en mij een rondleiding over het land en door de kassen. Hij vertelt over zaaiplannen, niet intensief oogsten en over op maat gemaakte composten waarvoor grondmonsters ontleed moeten worden in een laboratorium. Hij laat ons dingen proeven en we mogen aardbeien plukken. Twee soorten aardbeien die heel anders smaken, terwijl je dacht dat aardbeien allemaal hetzelfde smaken. De passie en liefde straalt ervanaf, terwijl Gert-Jan juist zijn best doet om over te komen als een nonchalante “boer”. Wij trappen er niet in, deze man is bevlogen en gepassioneerd.

Foodies

Foodies

Veel van de gerechten die geserveerd worden in restaurant De Kas beginnen hier op het land. Natuurlijk smaakt ons eten extra lekker omdat wij zelf op het land zijn geweest, maar je hoeft niet helemaal een trip naar de Beemster te maken om door te hebben dat ze bij De Kas met kneiterverse producten werken. Om de gerechten helemaal af te maken heeft het restaurant namelijk een eigen kas, gelegen aan het restaurant. Iedereen die komt eten bij De Kas wordt heel erg aangemoedigd om minimaal één keer op de avond even door de kas te lopen. Als je het niet doet voor de ervaring, doe het dan voor je Instagram. Maar doe het eigenlijk maar gewoon voor de ervaring.

“The old vs the new”

Restaurant De Kas gaat dus gestaag richting haar 20-jarig jubileum, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niks veranderd is. Waar Gert-Jan eerst in de keuken stond, is dit nu dus al een tijdje niet meer het geval. Nu zo’n 1.5 jaar zijn Jos Timmer en Wim de Beer de stralende chefs van het restaurant. Eerder stonden beide heren te stralen in restaurant RIJKS, met als hoogtepunt het behalen van een ster.

Foodies
Jos Timmer (Credits: Dishtales)
Foodies
Wim de Beer (Credits: Dishtales)

In de auto (een prachtig gereviseerde Land Rover Defender, of hadden we dat al gezegd?) kletsen we over wat werken bij De Kas zo anders maakt dan werken bij bijvoorbeeld RIJKS. Al snel vertelt Wim over het eigen land, en hebben van de kas. Het geproefde enthousiasme bij Gert-Jan proeven wij terug bij Jos en Wim, helemaal wanneer Wim vertelt over hun betrokkenheid bij het zaaiplan van afgelopen jaar. Het jaar daarvoor stroomde zij namelijk halverwege binnen en waren dus overgeleverd aan wat het land hun zou leveren. Dit jaar waren zij betrokken bij het zaaien, en dus trokken ze nu steeds meer eigen gekozen producten uit de grond. Iets om terecht heel enthousiast over te zijn, en cliché of niet…dat proef je dus terug op het bord.

Foodies
Credits: Dishtales

Gun het jezelf

Restaurant De Kas is een ervaring die je jezelf zou moeten gunnen. Ja, het lijkt misschien alsof er een soort spreekwoordelijke drempel is bij De Kas, maar deze kunnen wij als Amsterdamse foodies lekker naar beneden halen. Op dit moment serveert de bediening met liefde alle zakenmannen in pak, en leggen ze het mooie verhaal en de historie heel geduldig in het Engels uit aan alle toeristen. Maar ze missen jullie! Ze missen Amsterdammers. Amsterdammers die van mooi eten houden, fijne wijnen en die lekker durven te lachen en af en toe iets te luidruchtig zijn (ze sturen je gewoon de kas in om rustig te worden, werkt gegarandeerd). Uiteraard komen er wel gewoon Nederlandse gasten bij restaurant De Kas, maar het mogen er in de ogen van De Kas (en moéten er in mijn ogen) gewoon meer worden.

Hé maar Seger, dat restaurant De Kas..dat is toch hartstikke duur?

Ik kan in niemands portemonee kijken, dus ik ga niet roepen dat het goedkoop is. Maar voor ongeveer €50 krijg je 5 prachtige gangen, en dan krijg je de hele ervaring hierboven beschreven er gewoon bij. Nee, je komt hier inderdaad niet voor een hoofdgerechtje en ook niet voor een voor-, hoofdgerecht en dessertje delen. Maar geloof mij nou maar, je wil hier ook niet snel weg zodra je eenmaal zit. De bediening worden je vrienden, de open keuken boeit je de hele avond en na 5-gangen kijk je beteuterd, het zit erop.

Lieve foodies van Amsterdam, met jullie wishlistjes, en drang om ergens als eerste te zijn. Met jullie rake hashtags en Instagram-captions die pérfect gaan bij dat ene gerecht. Gun dit jezelf.

 

PS deze restaurants openen binnenkort hun deuren!