Spaghetti alla Puttanesca

Recept

Voorgeschiedenis Spaghetti alla Puttanesca

Spaghetti alla Puttanesca oftewel Spaghetti op hoerewijze. Bij deze toch wel grove benaming, een leuke anekdote over de pasta. Het Italiaanse pastagerecht werd volgens een artikel uit 2005 van ll Golfo geschreven door Annarita Cuomo, in de jaren 50 uitgevonden. Mede-eigenaar Sandro Petti van het beroemde restaurant Rancio Fellone op Ischia, zou geïnspireerd zijn geraakt door een groepje gasten die tegen sluitingstijd honger hadden. Petti had nog maar weinig producten over om een gerecht mee te maken maar op aandringen van de gasten maakte hij van de laatste producten in huis nog een pasta klaar. Vier tomaten, twee olijven en een paar kappertjes vormde de basis ingrediënten voor de saus. Later zou dit gerecht een plekje op het menu gekregen hebben onder de naam ‘Spaghetti alla Puttanesca’.

Er bestaan verschillende verhalen en theorieën over het pastagerecht. Zou dit de waarheid zijn?

Spaghetti alla puttanesca

Mise & place

  • Verwijder de schil van de sjalot en knoflook en snij beide ingrediënten zo fijn als mogelijk.
  • Snij de ansjovis in kleine stukjes.
  • Ook de olijven snij je in tweeën.
  • De boven en onderkant van de Spaanse peper worden afgesneden. Maak de keuzen om de zaadjes in het gerecht mee te nemen of eruit te halen. Dit bepaald hoe scherp het gerecht wordt. Vervolgens snij de peper verder fijn. (Je kunt er ook voor kiezen de peper helemaal weg te laten.)

Bereiding

Zet een grote pan met water op het vuur en voeg een eetlepel zout toe. Als het water kookt mag de spaghetti in de pan. Kook de pasta al dente’.

Zet het vuur aan en verwarm de olijfolie in een koekenpan. Wanneer de olie heet genoeg is voeg je eerst de ansjovis toe, die zal samensmelten met de olie en een geheel vormen.

Vervolgens voeg je de sjalot, knoflook, olijven, kappertjes en eventueel de Spaanse peper toe. Bak deze ingrediënten samen ongeveer 2 a 3 minuten op.

Ook de gepelde tomaten gaan in de pan. Roer het geheel goed door. Breng de saus op smaak met peper en zout. Let op: gebruik iet te veel zout, de kappertjes, olijven en ansjovis geven ook al hun zouten smaak af. Proef daarom eerst even. Zet het vuur nu laag.

Als de spaghetti ‘al dente’ is giet je hem af in een vergiet. Voeg de pasta bij de saus en roer deze samen goed door elkaar heen.

Garneer de pasta met de Parmezaan en je ‘Spaghetti alla Puttanesca’ is klaar om geserveerd te worden. Bon appetit!

Een lekker digestief bij dit gerecht is natuurlijk limoncello. Wij vertellen jou hoe je deze citroenlikeur ook zelf kunt maken.