Al dente…wat betekent dat eigenlijk?

Inspiratie

Je hebt de term ‘al dente’ vast al wel vaker voorbij zien komen. Op de pasta verpakking of in een kookboek misschien? Maar weet jij eigenlijk wel waar het woord ‘al dente’ voor staat? Wij leggen jou dit graag haarfijn uit!

‘al dente’

Het Italiaanse woord ‘al dente’ betekend beetgaar oftewel bijtgaar. ‘Dente’ is het Italiaanse woord voor tand en daar komt dan ook de term vandaan. Je kookt pasta altijd beetgaar. Dit houd in dat je de pasta nét gaarkookt zodat de deze nog enige weerstand geeft. We willen natuurlijk geen snotterigere pasta!

al dente

Hoe kook jij je pasta ‘al dente’?

Hoe weet je nou of de pasta al gaar is? De truc om de pasta ergens tegen aan te gooien en kijken of deze plakt werkt helaas niet altijd. Als je de pasta namelijk te lang gekookt hebt wordt deze ook plakkerig door het los laten van het meel.

De beste manier om te testen of je pasta al gaar is door erin te bijten. Je voelt dan of de pasta nog ongekookt is of precies goed. Is je pasta precies goed? Giet hem dan ook direct af zodat deze niet verder kan garen in het hete water.

Wil jij ook weten welke kazen het beste over je pasta passen? Wij hebben er over geschreven. Succes met het koken van de prefecte pasta!