Heilige grond: de leestafel van het Americain is terug.

Inspiratie

Ik ben een lezer. Zo, ik heb het gezegd. Een hobby waar je je tegenwoordig eerder voor schijnt te moeten schamen, dan welke je met trots kan dragen. Nu moet ik niet gaan overtuigen, want de terugkeer van de boelerende Nederlander is volgens mij een feit. Jonge mensen met oude boeken, je ziet het gelukkig steeds meer. Een ieder die van lezen houdt kent Harry Mulisch, en elke Amsterdammer die Mulisch kent weet ook van de iconische leestafel in het Café Americain. And guess what… die is terug.

Café Americain

Café Americain en de leestafel

Al sinds 1928 is het Café Americain een broedplek voor (Amsterdamse) verhalen. Haar leestafel was een geliefde plek voor schrijvers, buurtgenoten en passanten. Nu, na anderhalf jaar afwezigheid en renovatie, keert dit iconische stuk terug naar de plek waar hij hoort. De plek waar ‘de heer Mulisch’ dagelijks zat en zijn krant las. Hoewel hij tegenover het café woonde, leek de leestafel wel de plek waar hij zich het meeste thuis voelde.

Café Americain

Een bron voor verhalen

Het bekende verhaal gaat dat hij, om meer naamsbekendheid te kijken, zichzelf regelmatig een belletje gaf terwijl hij aan die leestafel zat. De ober moest vervolgens door de zaak roepen: ‘telefoon voor de heer Mulisch’. De leestafel kan als vanouds weer inspireren tot nieuwe verhalen. Gelukkig gaat het meubelstuk ook mee met de tijd en kunnen gasten nu via twee tables luisteren naar de e-books van Bookchoice. Ook zijn hedendaagse schrijvers en flexwerkers welkom met een speciale Read & Eat actie.

Om de terug terugkeer van literatuur in Café Americain te vieren brengt DeLiteraireKaravaan vanaf oktober een kort programma met live muziek en meerdere schrijvers die voordragen uit eigen werk.

 

Op zoek naar meer inspiratie op en rondte Leidseplein? Wij gingen eten bij het Sports Cafe (zodat jij het niet meer hoeft te doen)