Spice up your life: kruiden must haves voor in je keuken

Inspiratie

Je gerechten op smaak brengen met alleen wat zout en peper is verleden tijd, want het wordt eens tijd dat je échte kruiden gaat gebruiken in de keuken.Welke kruiden heb je dan echt nodig? Geen zorgen Foodini heeft al een boodschappenlijstje voor je gemaakt.

Komijn

Voor de mensen die van de Afrikaanse keuken houden, is komijn een van de go-to kruiden. Dat ik is ook niet zo gek, want komijn brengt een warme toch sterke smaak en geur met zich mee. Wat zorgt voor extra lekkere Marokkaanse tajines en goed gekruide Somalische sambusa’s.

Piment (a.k.a. Allspice)

Misschien heb je het wel eens gebruikt voor het marineren van kip: piment, oftewel Jamaicaanse peper, komt van oorsprong uit het Caribisch gebied. Het wordt vooral gebruikt in verschillende soepen, talloze sausjes en het marineren van vlees.

Cayennepeper

Als je een liefhebber bent van pittig eten, dan zit je met cayenne altijd goed. Vooral als je een fan bent van de Indiase keuken. Van curry’s tot stoofpot, het geeft de gerechten die extra kick pittigheid waar we zo van houden.

kruiden

Gedroogde oregano

Misschien wel het meest onmisbaar in de Italiaanse keuken: oregano. Een must voor bovenop pizza’s of in of in de pastasaus. Maar niet alleen Italië weet hoe ze goed gebruik moeten maken van oregano. Verbreed je horizon en kijk eens naar hoe de Turkse of Griekse keuken deze kruid eren in hun gerechten.

Laurier

Laurier en stoofpot gaan bijna altijd hand in hand samen. De scherpe bittere smaak laat je de Mediterrane keuken proeven als nooit te voren. Ook kun je laurier goed in rijst of vis gerechten toevoegen. Koop het liefst hele laurierbladen.

Chilipoeder

Voor wie het liefst Mexicaans eten kookt, weet dat je chilipoeder zeker in je kruidenkastje moet hebben. Het is trouwens een mix van pepers, kurkuma, oregano, koriander en komijn.

kruiden

Gember

Of het nou verse of in poedervorm is, gember blijft zijn intense smaak houden.Verse gember domineert de Chineze, Japanse en Vietnamese keuken. Hele stukjes gember in diverse wokgerechten. Gemberpoeder daarin tegen wordt gebruikt om koekjes, cakejes en natuurlijk gingerbread wat pit te geven. Ook kun je gember toevoegen in  schelpdieren en wortelgroenten.

Knoflookpoeder

Soms hebben we geen verse knoflook bij de hand of geen zin in de geur die aan je handen blijft hangen. Dus is knoflook poeder de perfecte oplossing. A little goes a long way, vooral omdat de poeder wat overheersend is.

 Kruidnagel

The best of both worlds heb je met kruidnagel. Veelvoorkomend in Indiase en Vietnamese gerechten. Ze geven een zoet-scherpe twist aan zowel hartige als zoete gerechten. Tip: prik hele kruidnagels in een sinaasappel en laat ze een nachtje zitten. Je zal heerlijk verrast woden door deze smaakcombo.

Nootmuskaat

Voor alle zoetekauwen deze zaad van een Indonesische boom, nootmuskaat voegt een licht-zoete smaak toe aan verschillende wijntjes en gebakjes. Ook geven ze aardappels, gehakt, spuitjes en ovenschotels een kink.