Verzorg jij je koksmessen als een echte chef-kok?

Inspiratie

Als echte Foodie heb jij vast en zeker koksmessen in huis, maar onderhoud je ze wel goed? Koksmessen hebben liefde en aandacht nodig, echt waar! Met deze vijf tips gaan ze nog eeuwen mee..

Clean it up

Je koksmessen goed schoon houden is een van de belangrijkste punten. Stop je messen niet in de vaatwasser, maar was ze met de hand af. Droog ze daarna ook direct af. In de vaatwasser kunnen andere materialen je messen beschadigen en je messen kunnen zelfs gaan roesten.

Koksmessen Need Personal space

Stop je messen niet in de lade bij al het andere bestek, maar in een hoes of messen blok. Het andere bestek zal je koksmessen doen beschadigen en worden sneller bot.

Koksmessen

Keep the plastic away

Snij geen plastic door met je koksmessen. Wij snappen heel goed dat het verleidelijk is als je even iets door moet snijden en jij je mes in je hand hebt, maar doe dit niet. Bij het opensnijden van plastic blijven er minuscule deeltjes aan je mes plakken en raakt je mes dus sneller bot.

Keep it sharp!

Door regelmatig gebruik van je koksmessen worden ze op een gegeven moment bot. Ook als je nog zo lief voor ze bent. Het onderhouden van je messen is dus heel belangrijk. Met een aanzetstaal kan je zelf je messen weer scherpen. Voor levenslang plezier van je messen breng je ze eens in de zoveel jaar naar een slijper.

Goede ondergrond

Snij altijd op een snijplank. Dit voor het behoud van je messen en je keukenblad. Er bestaan verschillende soorten snijplakken, maar de houten snijplanken zijn het beste voor het behoud van je messen. Dit materiaal is namelijk het zachts.

koksmessen

Nu je dit allemaal weet, waarmee ga je dan gelijk aan de slag? Wij zouden lekker beginnen met dit recept voor super frisse ceviche, want dan kan je mooi oefenen met het heel dun snijden van de vis.