Horeca-Helden: Job Oosting van De Koffieschenkerij over koffie en het barista vak Horeca-Helden: Job Oosting van De Koffieschenkerij over koffie en het barista vak

Horeca-Helden: Job Oosting van De Koffieschenkerij over koffie en het barista vak

Inspiratie

Koffie bepaalt zijn dagelijkse ritme en hij drinkt gemiddeld wel 8 espresso’s op een dag. Foodini interviewde Job Oosting over koffie en het prachtige barista vak. Samen met zijn vrouw Anne is hij de oprichter en eigenaar van De Koffieschenkerij in het centrum van Amsterdam. Job is sinds 2009 al werkzaam in de koffiebranche en weet er dus alles over te vertellen. Wij pakte er een goede espresso bij en vroegen hem het hemd van het lijf.

Wat doet een barista precies?

“Wat een barista doet is het malen van de koffie, dat dan wegen om dan daarmee koffie te zetten. De volgende stappen zijn het proeven en dan alles weer aanpassen tot in de perfectie. Elke dag weer. Het is net als met koken het juiste recept vinden. Koffie veranderd namelijk steeds. Als bonen in een warme ruimte staan dan maalt die anders dan dat het in een koude ruimte staat. Onze maler staat dicht bij de ingang, daardoor moet je hem een paar keer per dag afstellen. Ik denk dat 95 procent van de koffiezaken of horecagelegenheden dat niet doen. Daarom is de koffie vaak slecht(er).”

“Het belangrijkste is oprechte interesse en aandacht geven aan wat je doet. Veel mensen denken “ik doe wel even een barista cursus en dan ben ik er wel”, maar zo werkt het niet. Je moet veel oefenen en oefening heeft tijd nodig.”

“Een goede koffie” van welke factoren hangt dat af?

“Het begint bij de barista zelf die precies moet weten wat hij of zij doet. Daarnaast moet de bonenmaler goed zijn. Als de maalschijven niet scherp genoeg zijn heeft dat invloed op de boon en hoe het water daarlangs loopt en dat heeft weer invloed op de smaak. De juiste hoeveelheid is van groot belang. Net als de juiste maalfijnheid en een goede boon gebruiken. Dat is vaak de Arabica en die moet dan goed gebrand zijn, maar dat is helaas een proces vooraf waar je vaak geen invloed op hebt. Zelf je eigen bonen branden is daar natuurlijk een oplossing voor. Uiteraard moet je ook een goed koffiezetapparaat hebben, de juiste filterdrager gebruiken en  iets wat vaak vergeten wordt: die filterdrager moet warm zijn. Oh en je moet de juiste doorloopt tijd hebben. Er zijn dus heel veel factoren waar het mis of juist goed door kan gaan.”

Welke competenties en skills zijn belangrijk in het vak?

“Interesse in het vak, geduld en tijd om te leren en te ontwikkelen en een dosis creativiteit voor het maken van Latte Art.”

Welke landen produceren goede koffie en wat is jouw favoriet?

“Eigenlijk bijna alle landen waar koffie groeit boven de 1000 meter ongeveer. Dat is eigenlijk Arabica, daar zit gewoon een goede smaak aan en zijn donkerder gebrand.”

Wat is de leukste bestelling om te maken als barista?

“Uhm, een grote cappuccino vinden wij altijd leuk om te maken. Wat ook heel leuk is, is onze eigen warme chocolademelk die wij zelf maken. Hier kan je namelijk ook hele mooie latte art in maken.”

Wat zijn de do’s and don’ts bij het maken van latte art?

“Niet te veel lucht geven, het juiste kannetje gebruiken en heel belangrijk: het kannetje op de juiste manier vasthouden. Niet te schuin en niet te recht op. De juiste melk gebruiken en de juiste temperatuur geven zijn ook essentieel. Het mag niet te warm zijn waardoor je melk verbrand, maar natuurlijk ook niet te koud. Al deze factoren leer je gaandeweg en door gewoon veel te doen.”

Wat is het geheim van een goede latte art?

“Dat is heel veel oefenen en stiekem kijken naar hoe andere het doen!”

barista

Bedankt voor het interview Job en het delen van jouw kennis! Wil je weten welke koffie het best bij jouw persoonlijkheid past? Lees dan even dit artikel.