Horeca-Helden: Mister Kombucha

Inspiratie

Kombucha krijgt steeds meer bekendheid in Nederland, maar is in vergelijking met andere landen hier nog een kleine speler op frisdrankgebied. Wesley is beter bekend als Mister Kombucha en heeft een mooi doel voor ogen: Nederland gezond door middel van overheerlijke Kombucha. Deze maand is hij onze horeca-held.

Kombucha? Wat is dat eigenlijk, en waarom ben jij er zo dol op?

Het is een gefermenteerde thee of anders verwoord, een tot leven gewekte thee door suiker aan het theemengsel toe te voegen en daarnaast bacteriën en gisten om die suikers vervolgens weer om te zetten tot gezonde zuren, vitaminen en vrijgekomen enzymen. Een hele mond vol dus, maar ik ben er dol op omdat het, naast dat het heel lekker is, me energie geeft, ik er blij van word, het gevoel in mijn buik wanneer ik het drink en het een hele diverse drank is met een prachtig verhaal erachter wat ik graag de wereld in help en nog verder uitdiep waar mogelijk!

Kombucha

Oke, dat is Kombucha.. maar jij ben Mister Kombucha! Hoe is dat zo gekomen?

Ik ben in 2015 ruim 16 maanden op wereldreis gegaan naar onder andere Australië en daar kwam ik voor het eerst in aanraking met het drankje. Ik was tot die tijd voedingsdeskundige en docent LO maar was ook een beetje opzoek naar iets wat er in Nederland nog niet was. Toen kwam ik dit tegen. Ik was meteen geïnteresseerd en deze interesse bleef totdat ik in Bali iemand tegenkwam die zei; als je echt serieus bent ken ik iemand in Dublin die echt de beste Kombucha maakt met alleen maar kruiden (dus geen zwarte of groene thee) voor meer gezondheidsvoordelen en een betere smaak. Ik ben een week na terugkomst in Nederland naar Dublin gevlogen en heb daar de cursus raw food and fermentation gedaan en ben daarna gelijk gestart met Mister Kombucha.

Volgens ons is Kombucha ook super in een cocktail. Ben jij het daar mee eens, en zo ja wat is je favoriete cocktail?

Ik ben het zeker met jullie eens dat het lekker is in een cocktail! Ik ben zelf niet zo’n drinker van cocktails maar vorig jaar op Lowlands hebben ze voor de Dark ‘n Stormy cocktails onze Kombucha gebruikt en dat was de best lopende cocktail van de stand, dus blijkbaar zijn meer mensen het eens over een cocktail met gefermenteerde thee. Daarnaast blijven bacteriën en gisten levend onder een alcohol promilage van 14 procent. Met andere woorden als je een kombucha drinkt met alcohol dan krijg je nog steeds alle levende goede bacterien binnen en zitten er aanzienlijk minder suiker in het drankje dan in een cocktail met bijvoorbeeld een stuk zoetere frisdrank. Daarnaast combineren de zuren qua smaak perfect met alcohol en blijft ook het gluconzuur actief uit de Kombucha dus is het voor de lever een stuk makkelijker af te breken dan met een frisdrank. Al met al legitieme redenen om te geloven dat cocktails met Kombucha de nieuwe hype zullen worden binnenkort!

Kombucha

Wat is jouw favoriete gerecht om kombucha bij te drinken?

Mijn favoriete gerecht om bij mijn drankje te drinken is mijn zelfgemaakte boekweitpannenkoeken met avocado, hummus, tomaatjes, rucola en gebakken oesterzwammen en champignons met knoflook. Ik hou ervan om de kombucha te combineren met iets hartigs aangezien dat lekker fris is en helpt de maaltijd makkelijker te verteren. Daarnaast laat de lime zich perfect matchen met avocado door het lekkere zuurtje. Echt geweldig als lunch dit of als ontbijt. Maar ik drink Kombucha ongeveer de hele dag dus ik heb er eigenlijk niet eens een maaltijd bij nodig.

Je bent lekker bezig, maar zit niet stil: wat gaat de toekomst brengen voor Mister Kombucha?

Dank je! Mijn doel is om mensen te helpen naar een betere gezondheid. Ik heb enkele opdrachten gedaan bij bedrijven als vitaliteitsadviseur en met veel succes omdat ik zag wat er in de kantines allemaal gegeten maar vooral ook gedronken werd. Ook mede om deze reden is Mister Kombucha ontstaan. De kombucha die ik maak is praktisch suikervrij, vol met mineralen en antioxidanten, geeft energie, remt de honger, zorgt voor extra focus en pept je humeur een beetje op en dat allemaal zonder negatieve side-effects. In mijn optiek dus de ideale drank voor elke bedrijfskantine of sportclub. Het doel is dus ook om als Mister Kombucha straks aan te bieden bij bedrijven omdat ik geloof dat dat een erg groot verschil zal maken voor werknemers en werkgevers.

Mijn doel is niet om alleen de drank aan te bieden. Dat geeft namelijk niet voldoende resultaat. Maar ook een gezondheidsprogramma zodat bedrijven zelf weten hoe ze hun werknemers kunnen voorzien van de juiste voeding zonder dat dat heel veel extra geld en/of moeite kost maar met een groot resultaat. Ik wil dus met Mister Kombucha een lifestyle neerzetten met een duidelijke speelse visie waarbij goed voor je lichaam zorgen nu eindelijk niet eens saai hoeft te zijn maar juist leuk, speels en stoer en toch net zo eenvoudig voor de gebruiker als een flesje frisdrank uit de koelkast pakken of een kop thee zetten.

Kombucha

Meer info? Zie de website.