Foodini voorspelt: de 5 grootste foodtrends van 2019!

Inspiratie

Het nieuwe jaar nadert met rasse schreden en daarmee ook de onvermijdelijke lijstjes. Terug kijken is leuk, maar stiekem ook wel makkelijk. Het is namelijk al gebeurt en dus hoef je het alleen nog maar samen te vatten. Vooruitkijken daarentegen is moeilijk, maar ook veel leuker. Gokje wagen, kansje winnen. Wij nemen de gok en voorspellen de foodtrends 2019. Dit worden de vijf trends op foodgebied in 2019. Hou ons er niet aan, maar doe er je voordeel mee.

2019 – welcome to the era of the mindful consumer

Volgend jaar verwachten wij nog meer in het teken te staan van het bewustzijn van onze eigen gezondheid en die van het milieu, en ook wanneer het aankomt op hoe wij shoppen en eten & drinken. De trends staan ook (deels) in teken hiervan. De consument wordt simpelweg meer bewust en de branche volgt hierop, of nog beter: loopt voor.

Foodtrends 2019

Trend 1: Alcoholvrije cocktails

Wellicht de minst verassende trend uit het rijtje en dus ideaal om mee te beginnen. Vroeg pieken is het nieuwe doorhalen en geen kater is tegenwoordig voor velen heilig. Aan de andere kant van de Noordzee drinken nog nooit zoveel mensen tussen de 16-25 jaar geen alchohol. Dit betekent automatisch dat de vraag naar alcoholvrije cocktails ook alleen maar groeit. Alcoholvrije spirits zullen dus ook een groei doormaken, net als dranken als kombucha als mixer. Om de cocktail toch interessant genoeg te maken zullen de barmensen aan de slag gaan op een innovatieve manier. Delen van fruit die normaal in de keuken weggegooid worden verschijnen in de cocktail om food waste te verminderen en producten als ingelegde uien of rode biet zullen een hartige toon aan de cocktail geven.

Trend 2: Bitter

Voortbordurend op de cocktails voorspellen wij dat bitter een terugkeer in de keukens gaat krijgen. Afgelopen zomer waren bittere cocktails als de Aperol Spritz en Negroni’s ontzettend populair. Denk zwarte koffie, donkere chocolade, flink gegrild vlees en bittere craft biertjes zien we in 2019 in restaurants en thuis-etentjes.

Foodtrends 2019

Trend 3: West-Afrikaans

Zuid- en Noord-Afrika kennen wij in Nederland inmiddels goed en zeker het eten uit laatstgenoemde (denk Marrokaans) is populair. Eten uit West-Afrika gaat het volgende zijn wat onze harten gaat veroveren. Verwacht speciale en pittige smaken uit Ghana tot Senegal en van Nigeria tot Mali, gecombineerd met pikante kip yassa en jollof rijst met ideale one-pot maaltijden. Makkelijk en overheerlijk.

Trend 4: Veganisme gaat mainstream

In weinig restaurants in de randstad wordt je nog vervelend aangekeken als je vraagt of je het menu ook vegan kunt krijgen. Dat was voor ons toch wel het eerste teken om deze stroming in de gaten te houden. De chefs omarmen het steeds meer om hun creativiteit te tonen en maken de lekkerste gerechten die 100% vegan zijn. Tijdens deze dagen voor de kerst zien we ook continu berichten over een merry vegan Christmas en hoe de kerst door te komen zonder vlees of vis te eten (of dus zelfs helemaal vegan). Volgend jaar komt veganisme het huis in van velen van ons voorspellen wij dan ook. Uiteraard zal bij sommige de deur voor vegan potdicht blijven, maar vegan gaat mainstream!

Foodtrends 2019

Trend 5: de terugkeer van (gezonde) vetten

Toch altijd beschouwd als het gevaar voor elk dieet: vetten. Goed nieuws, ze zijn weer in de mode. Dit mede door de opkomst van populaire diëten als keto en paleo. Interessante trend in supermarktland: producten als popcorn gemaakt met ghee en snacks als chips van knapperig kippenvel en dunne, crispy beef jerky.

Foodtrends 2019