Food Weetjes: pizza eten maakt je productiever!

Inspiratie

Even wachten… Pizza! Het eten van een pizza maakt je productiever, het beste medicijn als je de motivatie ergens voor mist. Deze keer in Food Weetjes leggen wij jullie uit waarom een pizza de oplossing is om productiever te zijn. Moet je nog even voor het einde van de werkdag of ben je aan het blokken voor een tentamen, bestel dan snel een pizza.

Food Weetjes: Onderzoek wijst uit de pizza je productiever maakt

Weetjes

Deze ontdekking kwam naar voren in het boek van Dan Ariely’s nieuwe boek, genaamd Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations. Om dit te onderzoeken voerde Dan een onderzoek uit, waardoor mensen nou echt gemotiveerd werden. Het onderzoek werd uitgevoerd in een fabriek in Israël, door hun productiviteit te meten in één werkweek. De medewerkers werden in drie groepen ingedeeld: de groepen werkten voor een pizza óf een beloning in de vorm van contant geld óf voor een compliment van de baas. En wat blijkt? Niet de groep die werkte voor het geld of voor een compliment, maar de groep die werd beloond met een gratis pizza zorgde voor de grootste bron van motivatie.

Om precies te zijn: Dan vond dat de medewerkers die een bon voor gratis pizza was beloofd, direct 6,7 procent productiever waren dan gewoonlijk. Ook de groep die werkte voor een compliment van de baas was aardig productief, namelijk 6,6 procent. Verassend was de groep dat werkte voor een beloning in de vorm van geld het minst gemotiveerd en daardoor het minst productief, maar 4,9 procent wat productiever. Kortom: een pizzapunt gaat boven alles!

Weetjes

Of toch niet? Op de langere termijn werden de werknemers die beloond werden met een heerlijke pizza toch wat minder productief. De groep die een compliment zou ontvangen steeg hierboven uit. Maar laten wij voor het goede gevoel het onderzoek op langere termijn maar vergeten en onszelf motiveren met een pizza. Dus wil je productiever zijn, beloon jezelf dan met een pizza. Of misschien zouden we toch moeten worden uitbetaald in pizza’s?

Door deze Food Weetjes heb je nooit meer een excuus om niet productief aan de slag te kunnen. Bestel een pizza en je kunt er weer vol tegenaan! Of maak er zelf eentje, bijvoorbeeld deze pizza met mascarpone en veel groeten.