BRAIN HACKING FOOD: overnight Oats

Inspiratie

Het coronavirus stelt ons als maatschappij enorm op de proef. Onze wereld is fysiek veel kleiner geworden (boeh ik mis jullie Amsterdamse horeca) maar ook mentaal is de uitdaging enorm. Amsterdamse psycholoog Gijs Coppens deed eind maart onderzoek naar de mentale impact van Corona. 65% van de mensen die het onderzoek invulden, rapporteerde angst- of stressklachten. De helft zegt last te hebben van somberheid sinds de komst van het coronavirus…

Overnight Oats
Maartje Nelissen

Ook ik (Maartje Nelissen) kan meepraten over die stress want; je zal maar een cateringbedrijf hebben in tijden van corona terwijl evenementen tijdelijk verboden zijn. Mijn agenda, die normaal gesproken voller is dan Café Nol op een vrijdagavond met 16 vrijgezellenfeesten, is leeg komende maanden. Voelt dat kut? Tuurlijk. Zijn we onzeker over de toekomst? Ook.

En ik kan me voorstellen jij ook. Of je je nou zorgen maakt om jouw gezondheid of die van je lieve moeder, opa of buurvrouw of zorgen maakt over je baan of je kinderen, het houdt ons allemaal enorm bezig.

Brain Hacking Food

Een tijdje geleden boekte ik voor mijn bedrijf The Food Line-up een geweldig minicollege ‘brainhacking; brainfood for breakfast’ van orthomoleculair therapeut en epidemioloog i.o. Wout van Helden. Wout vertelde ons dat een van de grootste uitdagingen komende decennia de enorme toename van psychische aandoeningen, waaronder burn out en depressie. Maar misschien merken we ook al kleine signalen van een minder optimale werking van het brein zoals niet kunnen focussen, blijven malen van gedachten of vaker een sombere stemming. Om hier invloed op te hebben gebruikt je hoofd communicatie stofjes genaamd neurotransmitters. Laten deze stofjes nou eens opgebouwd worden door de voeding die je eet.

Overnight Oats
Wout van Helden

Wout; “Hoe je brein functioneert is geen vast gegeven, het is flexibel. Met de juiste voeding en leefstijl is meer uit ons brein halen, wat bijvoorbeeld meer rust of focus brengt.” 

Immuunsysteem boost

Om jou tijdens deze stressvolle een klein beetje te helpen, delen we recepten en keukenwijsheden van fijne chefs. Recepten voor ‘less stress’, die je immuunsysteem boosten of helpen bij een nachtje beter slapen.

Ik vroeg onze fijne chef Pascal Labrie voor het eerste recept met een brainhackingbreakfast. Pascal leeft bij Willie Wartaals’ wijsheid; “Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft” om een recept te schrijven: “Ik ben geen health expert maar weet wel zeker dat rust creëren in je hoofd ervoor zorgt dat je meer aan kan, zo ook je immuunsysteem. Je dag zonder haast beginnen is wat mij betreft het beste begin van de dag. Daarom kan je deze overnight oats al een avond van tevoren maken. De goede vetten, gember en blauwe bessen zijn immuunboosters. Rust in je hoofd, comfort food in je buik. Loop daarna een rondje in de zon voor wat extra Vitamine D.’

Overnight Oats
Pascal Labrie

Basis overnight Oats – Ingrediënten voor 3 tot 4 personen: 

Havermout – 180 gr
Chiazaad – 2 eetlepels
Amandelmelk 700 gram
Kaneel 4 theelepels
Gemalen gember 2 theelepels
Kardamon 1 theelepel
Kruidnagel 1/2 theelepel (leuke tip: ik knip altijd een zakje rooibos thee open en doe dat door mijn melk)

Toppings for immunity (De volgende toppings bevatten voedingstoffen die belangrijk zijn voor een goede werking van je immuunsysteem)

  • Zink; gooi een eetlepel hennepzaad over de oats
  • Selenium: verstop 3 paranoten in je bakje met oats

Vers fruit zoals zwarte bessen, aardbeien of kiwi bevat veel vitamine C die je zeker in deze tijden extra kunt gebruiken.

Bereidingswijze Overnight Oats

1: doe de havermout, chia, spice mix en eventueel de suiker in een komen, roer door en voeg de amandelmelk toe.

2: dek af en zet je oats een nachtje in je koelkast

3: pak je mooiste kom, schep de overnight oats in je kom en top af met  de toppings

Overnight Oats