Het coronavirus stelt ons als maatschappij enorm op de proef. Onze wereld is fysiek veel kleiner geworden (boeh ik mis jullie Amsterdamse horeca) maar ook mentaal is de uitdaging enorm. Omdat het nog even duurt voordat we weer met groepen samen mogen komen, maken we dus voor jou komende weken nog een serie van de lekkerste recepten voor een broodnodige mood boost. Vandaag op het menu: wildpluk lente bouillon van chef Gilbert Kolf.
Brainhacking Food: Lente bouillon van Gilbert
Chef Gilbert Kolf van The Food Line-up is een bijzondere. Bijna te bescheiden voor zijn grote keukentalent en dat is precies wat hem zo een leuk mens maakt. Gilbert is al jaren super ambitieus in het ‘future proof’ maken van menu’s en eten op evenementen. Samen met Gilbert hebben wij voor grote getale fans gekookt, iets wat in tijden van corona nog even ondenkbaar lijkt. Via deze, online, manier lukt dit misschien toch nog een beetje. En met goede reden.
Want een tijdje geleden leerde ik orthomoleculair therapeut en epidemioloog i.o. Wout van Helden kennen. Wout is in zijn praktijk bezig hoe je met eten een positieve impact kan hebben op niet kunnen focussen, blijven malen van gedachten of een sombere stemming. Om hier invloed op te hebben gebruikt je hoofd communicatie stofjes genaamd neurotransmitters. Laten deze stofjes nou eens opgebouwd worden door de voeding die je eet. Omdat ook Gilbert zijn keuken dicht is, maakt hij samen met zijn kids inmiddels dagelijkse quarantainewandelingetjes. Elke dag plukken ze wat ingrediënten voor het eten. Hij deelt met jullie een heerlijk recept voor een lichte maar super voedzame soep. Speels geïnspireerd op de welbekende Japanse misosoep, maar dan als lokale lente-variant.
Als basis voor de soep maken we een bouillon van Hollandse zeewieren* met asperge en lindebloesem. Voor wat extra pit en kracht voegen we nog wat verse gember toe.’ Easy om te maken en goed te bewaren – ook in de vriezer.
Bereiding Lente Bouillon
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pan. Breng aan de kook en zet dan het vuur uit. Laat de bouillon afgedekt geheel afkoelen. Je kunt de bouillon gerust een hele nacht buiten de koelkast laten staan. Zeef de volgende dag de lente bouillon. Verwarm de bouillon en breng op smaak met (lichte) sojasaus. Top-tip: om de bouillon een mooier mondgevoel te geven bind ik hem altijd lichtjes met aardappelzetmeel of maizena. Tijd voor de garnituren.
We zijn de lente bouillon aan het verwarmen en brengen hem net aan de kook. Voeg dan de asperges en courgettes toe. Laat een minuutje koken en voeg dan de rest van de ingrediënten toe. Zorg dat de soep goed heet is, maar laat hem niet meer koken. Voeg een flinke scheut goede extra virgin olijfolie toe. Breng eventueel op smaak met wat extra zout en peper en klaar ben je.
Extra top-tip: varieer lekker met de groentes en toevoegingen. Kijk wat er lokaal en seizoensgebonden aangeboden wordt.
Werking van de stoffen
Naast hartstikke lekker is deze soep dus ook goed voor weerstand, focus en meer. Namelijk;
Boksdoornbessen (gojibessen): geven een boost om je weerstand op te krikken. Anti- oxidant bommetjes en vol met vitamine C
Asperges: how we love asperges. Helaas kunnen telers hun oogst ivm Corona maar voor een deel kwijt omdat de horeca
gesloten is. Dus laten we ze een handje helpen door toch massaal asperges te gaan eten thuis! Daarnaast leuk om te weten: naast natuurlijk erg lekker is de asperge een vitaminerijke lentegroente.
Lindebloesem: de lente staat voor het ontluiken van de natuur. In het oude Griekenland en op Kreta was de lindeboom een geneeskrachtige en levende apotheek. Lindebloesem kan ondersteunend werken bij luchtwegaandoeningen zoals droge prikkelhoest, griep, koorts of enge infectieziekten zoals Corona. De jonge lindeblaadjes die in het voorjaar uitlopen kun je lekker eten als salade of in een soep. Tip: Leuk om tijdens een wandelingetje enkele blaadjes te plukken (met of zonder kids), zodat je lekker buiten komt en even je zinnen kan verzetten.
Zeewieren: Waarom zouden we vis eten om aan omega 3 te komen? Zeewieren (en algen) zitten bommetje vol met essentiële vetzuren, die weer door vissen worden gegeten. Waarom niet zelf deze wieren eten om zo aan deze essentiële vetzuren te komen?
Bronvermelding: groot handboek geneeskrachtige planten (Dr. Geert Verhelst)