Spaghetti alle vongole

Recept

Na een kleine oproep op onze Facebook-pagina die met veel enthousiasme werd ontvangen, vandaag het perfecte recept voor spaghetti vongole.

Beginnen bij het begin. Vongole (spreek uit als wóngolee) zijn vrij kleine schelpdieren. Geen kokkels, geen mossels maar vongole. In het Nederlands het best bekend als venusschelpen. Je visboer weet precies wat je bedoeld. Aangezien deze schelpdieren de ster van die gerecht zijn, is de zoektocht naar de perfecte venusschelpen er eentje die het waard is. De maanden maart en april staan bekend als absolute toptijd voor venusschelpen. Hieronder het perfecte recept voor de perfecte spaghetti vongole, met daaronder weer wat tips & tricks. Gaat dus helemaal goed komen met deze pasta.

Bereiding Spaghetti Vongole

  1. Kook de pasta kort (ongeveer 9 minuten), zodat die net niet bijtgaar is (molto al dente) met 5 theelepels zout in 5 liter kokend water.
  2. Start door in een andere, grote pan (groot genoeg dat alles er uiteindelijk in kan) de knoflook en de pepers aan te fruiten in de olijfolie. Doe vervolgens de peterselie en de schelpen erbij. Op een hoog vuur een snufje zout en de wijn erbij. Afdekken met een deksel en 1 minuut laten koken. Vuur temperen en met deksel laten stoven tot alle schelpen open zijn.
  3. Voeg de pasta toe en laat nog 1 minuut koken.
  4. Boter erdoor en klaar! Meteen serveren.

Tip 1: het geheim van een goede spaghetti vongole is de spaghetti aan het einde (dus na 9 minuten) nog even mee te laten koken met het laatste ingekookte stoomvocht van de schelpen. Zo absorbeert de spaghetti het laatste vocht. Jammie!

Tip 2: let bij het schoonmaken van de schelpen goed op. Gooi open schelpen, die zich niet sluiten als er met een vork op getikt wordt meteen weg.

spaghetti vongole

Wat we dan drinken bij zo’n heerlijke pasta? Ze zou snel denken aan wijn, maar deze cocktails maken er echt een feestje van. Nog één tip? Niet alleen bewaren voor het weekend, maar lekker jezelf trakteren doordeweeks.