Recept: Stoofpotje met bier en aardappelpuree

Recept

Koken met bier

Wil jij altijd al een keertje koken met bier? Geen probleem natuurlijk! Waar je goed op moet letten bij het koken met bier is de smaak van het bier. Kijk welke biertje goed bij het gerecht past wat je wilt koken. Een biertje zonder smaakbeleving voegt niets toe aan het gerecht!

Voor dit gerecht gebruiken we Porter bier. Dit biertje smaakt een beetje naar toffee, koffie en karamel. Deze smaken combineren goed samen met vleesgerechten, stoofpotjes, chocolade en rood fruit. Wij gaan met het stoofpotje aan de slag.

Koken met bier

Recept stoofpotje

Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees bruin. Haal het vlees weer uit de pan om te rusten. Snij de ui in ringen en snij de knoflook fijn, zodat deze in de pan kunnen. Voeg ook de champignons toe en bak het geheel op middelhoog vuur voor de komende 4 minuten. Voeg de bloem toe en bak deze al roerend 1 minuut mee.

Dit is het moment dat het bier erbij mag! Ook de bouillon, azijn en het laurierblaadje mogen toegevoegd worden. Breng het geheel aan de kook voor 3 minuten en laat het vervolgens 6 minuten afkoelen. Het vlees mag er nu weer bij. Laat het gerecht nu 3,5 uur stoven op laag vuur. Blijf tussendoor wel even roeren en controleer of er eventueel wat kokend water bij moet.

Let op: Hoe langer het bier kookt, des te sterker de smaak wordt. Als je toch iets te enthousiast bent geweest met het bier kan je met citroensap of zoete vruchten het gerecht weer in balans brengen.

Recept aardappelpuree

Lekker voor bij het stoofpotje is aardappelpuree.

Zet een grote pan op het vuur en breng deze aan de kook. Hier mogen de aardappelen in en wat zout. Kook de aardappelen binnen 20 minuten gaar. Laat ze daarna voor 2 minuten nog even droog koken op een laag pitje om alle vocht eruit te onttrekken. Verwarm de melk in een steelpannetje op laagvuur. Niet laten koken! Stamp de aardappelen fijn en voeg de melk en boter hieraan toe. Roer alles samen met een garde totdat de boter gesmolten is en het geheel lekker smeuïg is. Naar smaak maak je de puree af met wat zout en peper.

Koken met bier

Serveren maar!

Na 3,5 uur is je stoofpotje eindelijk klaar en mag deze samen met de puree geserveerd worden. Snij de citroen door de midden en knijp deze uit verdeeld over de borden. Eet smakelijk!