Over klassiekers gesproken: crepe Suzette

Recept

Over klassiekers gesproken. Iedereen kent ze, velen hebben ze ooit gegeten, en maar weinigen kunnen ze echt goed maken. Zonde natuurlijk. Dus in de serie ‘ken je klassiekers’: de crepe suzette.

Wat is een crepe suzette?

Een crêpe Suzette is een flensje (oftewel dunne pannenkoek) in een gekarameliseerde saus van boter en suiker, samen met sinaasappelsap en een klein beetje citroensap. Klinkt een beetje als een gewone crêpe toch? Een crêpe wordt dan ook pas echt een crêpe Suzette wanneer deze besprenkeld wordt met Grand Manier. Het show-element van geflambeerd serveren mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Beetje historie, waar dit nagerecht vast nog lekkerder door zal smaken: De beroemde Franse chef Auguste Esscoffier (ook wel de konings van de koks genoemd) maakte dit gerecht voor Edward VII (toen nog prins van Wales). Esscoffier wilde het gerecht opdragen aan Edward, maar deze vond zichzelf onwaardig genoeg voor zo’n heerlijk gerecht en noemde het naar de dame die hem vergezelde.

Hoe maak je een goede crêpe Suzette, zonder al te veel gekkigheid en in 4 stappen?

  1. Het beslag.

Splits 1 ei zodat je de eidooier overhoudt. Zeef de bloem in een kom en meng de vanillesuiker en het zout erdoorheen. Maak in het midden een kuiltje en doe de andere 2 andere + de losse eidooier erin. Voeg al roerend de melk en het water toe en klop met een garde dit alles tot een glad beslag. Laat afgedekt in de koelkast minimaal 1 uur rusten.

  1. De saus

Breng in een (steel)pan het sinaasappelsap, citroensap en de bruine suiker aan de kook. Laat 8-10 minuutjes zachtjes koken tot het een gebonden saus is en laat vervolgens afkoelen. Smelt de helft van de boter en roer dit door het beslag.

  1. De crêpes

Laat een koekenpan goed heet worden en verhit een klontje boter. Schep zoveel beslag in de pan dat de bodem net bedekt is. Bak beide kanten van de crêpe goudbruin.

  1. Serveren

Verwarm de sinaasappel-citroen saus in de koekenpan op laag vuur. Vouw de crêpes op in vieren en leg ze een voor een in de saus. Zorg dat de crêpes goed door de saus gaan. Schenk de Grand Manier in een grote soeplepel en houd een vlam bij de drank om te flamberen, Giet de brandende drank over de crêpes en serveer direct.

Helemaal afmaken doe je met deze alchohol vrije mocktail met bloedsinaasappel en tijm.