Lamsvlees gehaktballetjes met berberis bessen

Recept

Herfst. Lange wandelingen door het bos, thuis voor het donker is en dan lekker de keuken in. Na zo’n dag in de buitenlucht heb je natuurlijk trek in een stevige maaltijd en het liefst ook nog een hartverwarmende maaltijd. Lam is een perfect gerecht voor dit seizoen. Wellicht associeer je het meer met de lente, maar nu lams gehaktballetjes draaien van lam en hier een lekker stoofpotje van maken is alles wat je wil op een herfstzondag. De tweede ster van dit gerecht zijn de berberis bessen, ook wel bekend als de zuurbes.

lamsgehakt

Bereiding

  1. Kneed het gehakt, peterselie, knoflook, piment, kaneel en ei met je handen in een grote kom. Doe er en snufje zout en peper bij. Rol het gehakt in balletjes ter grootte van een golfbal.
  2. Giet 1/3 van de olie in een zware pan met een deksel op middelhoog vuur. Vul de pan met gehakt balletjes en bak ze totdat ze een kleurtje krijgen. Ga door totdat er geen gehakt meer over is. Zet daarna de balletjes aan de kant.
  3. Voeg de overgebleven olie toe in de nu lege pan en gooi de sjalotten erbij, ongeveer 10 minuten laten bakken terwijl er geroerd wordt. Giet de witte wijn en laat het een minuutje sudderen. Voeg dan de kippenbouillon, laurier, tijm en suiker toe. Plaats de vijgen, berberis bessen en gehaktballetjes boven op de sjalotten, let op dat het gehakt ondergedompeld moet zijn in de bouillon. Breng alles aan de kook en zet de deksel op de pan. Zet het vuur zachter en laat het ongeveer 30 minuten sudderen. Haal de deksel van de pan en laat de pan ongeveer een uur sudderen totdat de saus is verminderd. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Serveer in een diepe schaal. Schep een paar eetlepels Griekse yoghurt de gehaktballetjes en strooi de kruidenmix van dille, mint, koriander en dragon als finishing touch.