Hartige Madeleines

Recept

Madeleines, wij kunnen er niet vanaf blijven. Onze favoriete aten wij bij Restaurant Noordwest (wat inmiddels Restaurant PEQU is geworden). Vers gemaakt, bij de koffie, wanneer ze nog een beetje warm waren. De eerste associatie die wij dan ook bij madeleines hebben is zoetigheid, maar wat als wij jullie vertellen dat hartige madeleines dus net zo lekker zijn. Daarbij kan je dus onze andere liefde (kaas) er heel goed bij gooien. Zwitserse Gruyere in dit geval. Match made in heaven hoor. Dus hop, ga zo’n madeleine bakvorm halen en bak hartige madeleines voor je vrienden, familie of geliefde dit weekend.

hartige madeleines
credtis: Willem van Santen

Bereiding hartige madeleines

1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C) en zet hem op de stand waarbij hij van boven en onder verwarmt. Vet de madeleinevorm in met boter.
2. Mix de bloem, het bakpoeder, het ei, de Griekse yoghurt en een beetje zout en peper in een keukenmachine of met een handmixer glad. Spatel 45 g gruyère en de lavendel er portiegewijs doorheen.
3. Schep kleine hoopjes van het beslag in de vorm en bak de madeleines 10-15 minuten in de oven tot ze stevig aanvoelen en goudbruin zijn van kleur.
4. Laat de madeleines een beetje afkoelen en bestrooi voor het serveren met wat extra Gruyère.