Gepofte aardappel stoemp met ragout van krab en XO saus

Recept

De Noordzeekrab is sinds kort geleden een delicatesse in de Nederlandse keuken. Voorheen een vervelende bijvangst voor vissers, maar nu heeft de Noordzeekrab een positieve reputatie kunnen bouwen in vele gerechten. Breng een stukje luxe bij jou in huis met dit recept. Geen verse Noordzeekrab kunnen krijgen? Een goed alternatief is de Jonah krab.

by Mitchell van Voorbergen

Bereiding

  1. Pak de aardappels per stuk  in met 1/4 teentje knoflook en zout in aluminiumfolie. Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de aardappelen ongeveer 50 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
  2. Breng een pan met zout water eerst de kook tot het water een beetje kookt en doe de Noordzeekrab erin. Zet daarna het vuur uit, maar laat de krab nog 10 minuten in de pan liggen. Haal de krab uit de pan. Verwijder met een draaiende beweging uit het lichaam. Zet een bot mes op het gewricht, kun je het kleine beetje vlees uit de poten halen. Open het achterlijf en houd de boven- en onderkant vast. Trek voorzichtig de bovenste schaal van het lijf en haal de kieuwen weg. Neem de onderste helft en breek die in tweeën. Pak een helft en breek die weer door midden. Het krabvlees is nu zichtbaar en kan er uitgehaald worden met een vork of mes. Tik met de scherpe punt van de mes aan de rode kant van de klauw totdat de punt vastzit en druk het mes naar beneden. Draai het mes kwartslag op de klauw volledig op te breken. Vermijd het kraakbeen.
  3. Meng het krabvlees met XO saus. Hak de lente-ui fijn en voeg het toe aan de saus.  Pel de aardappels en prak ze grof. Meng de gezouten boter en karnemelk . Snij de zeekraal en lamsoor fijn, voeg ze daarna toe aan de aardappels. Serveer op een plat bord. Maak een kuiltje in het midden en schep het krabvlees erop. Eetsmakelijk!