Detroit Style Pizza!

Recept

Fluffy aan de binnenkant en crunchy aan de buitenkant. Een Detroit Style pizza is misschien wat ondergewaardeerd, maar stiekem heeft het alle componenten die wij lekker vinden aan eten. Maar hoe maak je nu zo’n Detroit Style Pizza? Wij baseren ons recept op een Amerikaans recept en onze eigen ervaringen. We hebben het recept uitgewerkt met ingrediënten die in Nederland makkelijk verkrijgbaar zijn en hebben de eenheden aangepast naar Europese standaarden.

Zoals altijd is het juiste materiaal uiteraard key! De juiste pizza-pan vind je gelukkig tegenwoordig op Best Pizza Pans.

Deeg

  1. Gooi de bloem in een grote kom en voeg de suiker en gist toe. Mix dit goed met een garde of vork.
  2. Voeg het lauwwarme water nu langzaam toe aan het bloemmengsel. Het makkelijkst gaat dit wanneer je een keukenmachine met deeghaak gebruikt. In dat geval zet je deze op lage snelheid en voeg je het water langzaam toe. Wanneer je het deeg met de hand (of spatel) mixt, voeg je het water tijdens het mixen in stapjes toe.
  3. Na 2 of 3 minuten heb je een redelijke deegbal. Dek de kom even af met een vochtige doek of vershoudfolie en laat 10 minuten rusten. Na het rusten voeg je het zout toe. Nu ga je het deeg 8 minuten op hoge snelheid mixen totdat je een mooi deeg hebt. Let op, het deeg plakt door het hoge percentage water behoorlijk. Schrik daar niet van en gooi het op een schone werktafel die flink bestrooid is met bloem zodat het deeg niet meteen vast zit.
  4. Maak je handen nat of besprenkel met olijfolie zodat het deeg minder aan je handen plakt. Wanneer het deeg op den duur toch teveel aan de werktafel blijft plakken, gooi er dan gewoon extra bloem op. Kneed het deeg totdat je een relatief glad deeg hebt en leg het vervolgens in de Detroit Style Pizzapan van Lloydpans die je met flink wat olijfolie hebt ingesmeerd.
  5. Bedek de ingesmeerde pan en het deeg met versheidfolie zodat het kan ontspannen. Dat is nodig omdat je anders onvoldoende kunt verdelen over de bodem van de pan.
  6. Na 15 minuten is het deeg ontspannen genoeg om helemaal tot aan de hoekjes van de pan te kunnen verdelen. Dip je vingertoppen in olijfolie en gebruik beide handen om het deeg te verdelen. Niet aan het deeg trekken, maar je verdeelt het deeg door het met je vingertoppen te masseren totdat de hele bodem tot in de hoeken bedekt is.
  7. Een van de belangrijkste stappen om een lekker luchtige Detroit Style pizza te krijgen is om het deeg even te laten rijzen. Bedek het deeg en de pan met versheidfolie en laat 2-3 uur op kamertemperatuur rijzen. Hierdoor verdubbelt of verdriedubbelt het deeg en wordt het straks luchtig tijdens het afbakken.

Saus

Het deeg kunnen we nu even laten voor wat het is en dus focussen we intussen op de saus die straks over de pizza gaat. Die is nog makkelijker dan het deeg, want wij houden hem het liefst zo puur mogelijk. Het enige wat je nodig hebt is het volgende:

  • Gepelde tomaten (1 blik, San Marzano bij voorkeur)
  • Knoflook (2 teentjes)
  • Oregano gedroogd (naar smaak)
  • Snufje zout en peper

Gooi de ingrediënten in een kommetje en blend deze met een staafmixer tot een geheel. Je kunt deze “rauwe” saus zo al gebruiken, maar je kunt hem ook een tikkeltje inkoken zodat hij wat dikker wordt. Wij vinden dat geen must, maar de saus wordt daardoor wel nog ietsje dikker en intenser.

Pizza

Nu gaan we de pizza afmaken en bakken. Volg hierbij onderstaande stappen:

  1. Nadat het deeg ruim is verdubbeld haal je de vershoudfolie van de pan. Verdeel nu de kleine blokjes en de geraspte kaas over het deeg. De saus komt pas later, in tegenstelling tot bij nagenoeg alle andere stijlen pizza’s. Zorg dat de geraspte kaas tot aan de randen en hoeken ruimschoots aanwezig is, want hiermee creëer je de befaamde kaaskroon van de Detroit Style pizza.
  2. Voeg nu de tomatensaus toe in lange verticale strepen. Dit zijn de zogenaamde racing stripes. Hoe Detroit kan het zijn? Eventueel kun je ook de saus pas toevoegen nadat het deeg en de kaas zijn afgebakken, maar dit raden we alleen aan als je de tomatensaus hebt laten inkoken en dus dikker is.
  3. Een optionele stap is het toevoegen van plekjes peperoni of salami. Volgens traditioneel recept mogen deze zelfs onder de kaas (bovenop het deeg dus), maar wij prefereren deze bovenop de pizza zodat ze lekker krokant worden.
  4. De pizza gaat nu de oven in. Het liefst voor 15 minuten op 250 graden celsius op het laagste rek. Als je oven slechts tot 220 of 230 graden celsius gaat dan moet je pizza mogelijk 20 minuten in de oven blijven. Wanneer je ziet dat de randen echt donkerbruin zijn is de pizza in principe klaar.
  5. Haal de pan nu uit de oven met een pizzapan grijper. Laat de pizza nu 5 minuten afkoelen en maak de pizza los van de pan met de compacte Lloydpans pizzaschep. Schep hem met dezelfde schep uit de pan op een snijplank. De randen mogen lekker donker zijn. Snijd de pizza vervolgens in rechte stukken met het grote Lloydpans pizzames. Hoor die crunch!