De Triple A Tosti HOT HONEY (3 x Appenzeller + Sweet Heat)

Recept

Dé perfecte tosti. Het is een flinke claim en veel mensen zullen zeggen dat die van hun toch echt lekkerder is. Wij zijn in ieder geval dol op tosti’s en de zoektocht naar de perfecte onderdelen duurt dan ook al even. Welk brood? Wel of geen boter op de boterhammen zelf? In een tosti-ijzer of in de pan? Allemaal goede vragen en leuk om het verschil te vergelijken, maar de enige echte vraag is toch wel; welke kaas? Nou lieve mensen… “we’ve got him!’ De gouden combinatie van drie soorten Appenzeller + Sweet Heat Hot Honey did the trick!

appenzeller
Foto’s door Ingrid Hofstra

Appenzeller

Appenzeller is een van de bekendste Zwitserse kazen. Al 700 jaar wordt deze kaas gemaakt volgens een oude traditie en het resultaat is een van de pittigste kazen van Zwitserland. Wat de kaas nog meer bijzonder maakt? Het glooiende heuvellandschap tussen het Bodenmeer en het Säntis-massief is bezaaid met voedzaam gras en boordevol kruiden. Dit zijn de optimale omstandigheden voor die natuurlijke smaakvolle rauwe melk waarvan de Appenzeller wordt gemaakt.

Appenzeller staat bekend om zijn onvergelijkbare pittige smaak. Deze smaak ontstaat doordat de kaas gedurende ten minste drie maanden regelmatig wordt geborsteld met een kruiden-zout melange, de “Sulz”, waarvan het recept tot op heden geheim wordt gehouden.

appenzeller
Foto door Ingrid Hofstra

De Triple A ***

Om te beginnen met het beantwoorden van de eerste vragen van dit artikel: het brood is zuurdesem, wij bakken hem in de pan en in plaats van boter op het brood doen wij geclarifieerde boter in de pan! Voor de kaas hebben wij gekozen voor drie soorten Appenzeller: de zachte variant (3 maanden gerijpt), Surchoix (4 maanden gerijpt) en de extra (6 maanden gerijpt). Voor ons de perfecte mix tussen zacht, pittig en iets ouder. De perfecte mix voor een tosti (beweerde wij dat nou echt? Jazeker!!)

Verder hebben we gekozen om er echt goed kaas op te doen (misschien meer dan andere recepten doen) en hebben wij ook besloten om geen ham  toe te voegen. Het enige wat wij nog toevoegen is een flinke drizzle Sweet Heat Hot Honey, want die combinatie van zoet en pittig bij deze kazen is helemaal ge-wel-dig.

Bereiding

  • Doe de geclarifieerde boter in de pan en laat goed warm worden.
  • Snij van het zuurdesembrood 8 goede plakken (we gaan 2 tosti’s p.p maken)
  • Schaaf of snij de drie kazen in mooie plakken. Niet te dun, niet te dik. Gewoon zoals je ze ook op je boterham zou eten.
  • Bouw de tosti’s met de drie soorten Appenzeller en leg ze in de hete pan
  • Beweeg af en toe rustig door de pan en draai een keer of 3 a 4 om
  • Is het brood mooi bruin en de kaas gesmolten, haal dan uit de pan en snij elke tosti in 4 punten (dan kan je er beter saus op doen)
  • Drizzle de Sweet Heat Hot Honey erover.
  • Ä Guete!

Meer weten over de Appenzeller? Dat kan hier. Gelijk een stukje halen? De Kaaskamer van Amsterdam heeft vaak wel een stuk liggen.

Sweet Heat Hot Honey