Aberfeldy thuisdiner: millefeuille van biet van Joris Bijdendijk (mét muzieklijst van Benjamin Herman)

Recept

De feestdagen komen er weer aan: voor velen een tijd die in het teken staat van samenkomen en gezelligheid. Aberfeldy single malt Scotch whisky geeft samen met ambassadeurs Benjamin Herman en Joris Bijdendijk tips om het thuisdiner tijdens deze bijzondere dagen een upgrade te geven en om te genieten van the whisky way of life. Een levensstijl waarin genot, rust en kwaliteit de belangrijkste elementen zijn, die volgens Aberfeldy feilloos aansluit bij de feestdagen.

Aberfeldy Aberfeldy

Aberfeldy thuisdiner: millefeuille van biet

Een goed diner begint vanzelfsprekend met het menu. Om deze tijdens de feestdagen naar een sterrenniveau te tillen, heeft chef Joris Bijdendijk een driegangen menu samengesteld met populaire gerechten van de menukaart van zijn Restaurant Rijks. De gerechten zijn goed te bereiden of te combineren met de Aberfeldy 12 en 16 jaar single malt.

Een ander belangrijk element van een goed diner is de muziek. De juiste keuze hierin kan sfeerbepalend zijn en het tafelgezelschap in een goede stemming krijgen. Speciaal daarom heeft Benjamin Herman voor de komende feestdagen twee playlists gecureerd om een stijlvolle, hoogwaardige ambiance te creëren. De eerste playlist werkt perfect tijdens het koken van het diner: Aberfeldy’s Whisky Way Of Life – Cookin’ for Joris Bijdendijk en de playlist Aberfeldy’s Whisky Way Of Life – Whisky songs is een collectie van nummers die voor de perfecte sfeer zorgen tijdens het diner.

Aberfeldy

Bereiding

Millefeuille van biet: Snijd de bieten in dunne plakjes, leg die op elkaar en bind ze op met keukentouw. Zet de opgebonden bietenpakketjes rechtop in een pan. Voeg het bietensap toe tot de bieten half onder staan. Breng aan de kook en laat een half uur koken. Draai de bieten om en kook nog eens een half uur. Zet het vuur laag en laat het bietensap inkoken tot een siroop (terwijl de bieten nog in de pan zitten). Keer de bieten voortdurend om tijdens het inkoken.

Peterselie-olie: Pluk de blaadjes van een bos peterselie. Draai de blaadjes samen met de olie gedurende 5 minuten helemaal fijn in de keukenmachine. De olie zal warm worden door het draaien. Giet de olie in een doek en laat die uitlekken.

Tomasu beurre blanc: Meng alle vloeibare ingrediënten (behalve de boter) en breng aan de kook. Roer er van het vuur af de koude boter in klontjes door, zodat een emulsie ontstaat.

Verwijder het touw voorzichtig van de bietenpakketjes. Snijd ze doormidden, zodat je vier gelijke stapeltjes krijgt (twee uit elke biet). Verwarm de bietenstapeltjes kort in de oven en lak ze af met de bietensiroop. Leg de bietenstapeltjes voorzichtig op vier borden. Schenk de groene olie bij de beurre blanc. Roer voorzichtig, zodat er grote parels ontstaan. Schenk nu de saus naast de biet en… geniet!