Zomer cocktails: (n)iets anders dan gin-tonic?

Inspiratie

Gin-tonics waren dé trend in 2015, wat dus alweer 8 (!) jaar geleden is. Toch, zodra de zon begint te schijnen verschijnen de G&T’s als vanzelf op tafel. Logisch misschien ook wel, want ze zijn verfrissend en licht en dus perfect om de dorst mee te lessen. Aan de andere kant ook logisch als je inmiddels wellicht wat gin-tonic moe bent, maar niet getreurd: drie van de beste bartenders van Nederland creëerden drie nieuwe zomerdrankjes (waarvan eentje gewoon met gin, niet getreurd) geïnspireerd door hun trip naar Athene.

JE HEBT ER NOG STEEDS (HET LIEFSTE) GIN IN

Nog niet helemaal klaar om de gin gedag te zeggen? Joep van Koolwijk van cocktailbar Tales & Spirits combineert ‘m graag met een andere zomerse favoriet: bubbels. Voor deze verfrissende cooler met Fords Gin liet Joep zich inspireren door de Griekse god van de wijn, Dionysos. Zijn Dionysos’ Disposition is goddelijk verkoelend als het kwik oploopt op je dakterras of in je achtertuin.

DIONYSOS’ DISPOSITION (door Joep van Koolwijk van Tales & Spirits)

40ml Fords Gin
10ml citroensap
10ml limoensap
10ml suikersiroop
2 plakjes komkommer
2 scheutjes sinaasappelbitters
Karanika Cuvée Spéciale 2020 of een andere bruisende wijn

Garnering
Plakje komkommer
Takje rozemarijn

Bereiding
Vul een hoog (highball) glas met ijsblokjes. Vul een cocktailshaker met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten, behalve de bruisende wijn, in de shaker. Shake alles kort door. Schenk de cocktail door een zeefje uit in het glas. Top het drankje af met de Karanika Cuvée Spéciale 2020 of een andere bruisende wijn totdat het glas mooi vol zit. Garneer met twee plakjes komkommer en een takje rozemarijn.

See them coming

Osvalds Rinkis van cocktailbar The Tailor zag hoe de Grieken met weinig ingrediënten explosieve smaken konden creëren. En hij besloot datzelfde te doen. Zijn See Them Coming is een twist op klassieke aperitief-cocktails. Maar dit bitterzoete zomer aperitief werkt door de diepte van de Jack Daniel’s Bonded net zo goed als afsluiter van de avond.

25 ml Jack Daniel’s Bonded
25 ml Strega of een ander zoet kruidenlikeur
25 ml Aperol
35 ml limoensap
Een paar druppels zout water

Garnering

Limoenschil

Bereiding

Vul een klein coupeglas met ijsblokjes om hem wat te koelen. Vul een shaker met ijsblokjes. Shake alle ingrediënten in de shaker. Gooi het ijs uit het glas. Schenk de cocktail door een klein zeefje uit in het glas. Garneer met een stukje limoenschil op de rand.

GOLD RUSH FIZZ

Level up! Klaar om net een stapje verder te gaan? Voor dit drankje met Woodford Reserve moet je zelf even de keuken in duiken om Martin’s Juicebomb-siroop te maken. Maar dan eindig je wel met een cocktail waar iedereen van wil blijven drinken. Zoet en vol, maar toch fris en zomers. De Gold Rush Fizz van Martin Eisma van cocktailbar Sins of Sal drinkt als vloeibare zonsondergang. 

40ml Woodford Reserve Bourbon
20ml citroensap
15ml zelfgemaakt ‘Juicebomb’-siroop*
2 scheutjes Angostura bitters
60ml (droge) appelcider

Garnering

Bijenpollen

Bereiding

Vul een hoog glas met ijsblokjes. Vul een shaker met ijsblokjes. Schenk alle ingrediënten, behalve de appelcider, in de shaker. Shake de cocktail kort. Schenk ‘m door een zeefje uit in het glas. Top het drankje af met de appelcider tot het glas mooi vol zit. Garneer door wat bijenpollen over de cocktail te strooien. 

Siroop

100ml kokoswater
250ml bloemenhoning
10ml oranjebloesemwater
2,5gr zeezout

Combineer alle ingrediënten in een steelpannetje op een laag vuur. Roer totdat alles mooi gemengd is. Laat de siroop afkoelen voordat je hem in een cocktail gebruikt.