Neerlands Trots: Eddie Meijboom strijdt om de titel ‘World’s best Young Chef’

Inspiratie

De toekomst van de gastronomie! Vandaag en morgen verzamelen zij zich voor de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition. Tijdens de Noord-Europese finale in Kopenhagen wordt Neerlands trots verdedigd door chef-kok Eddie Meijboom van het Haarlemse restaurant Bodega. Met nog 14 andere kookt Eddie zijn signature gerecht, voor een plek in de wereldwijde finale in 2023 voor die uiteindelijke titel van ‘World’s Best Young Chef’.

Eddie Meijboom

S. Pellegrino Young Chef Academy Competition

De S.Pellegrino Young Chef Academy is een internationaal initiatief dat culinaire talenten uitdaagt om hun gastronomische grenzen te verkennen. Eerdere Nederlandse finalist was Friso van Amerongen, toenmalig souschef bij RIJKS*, met Joris Bijendijk als mentor. Friso is nu te vinden in de keuken van Wils*waar hij sinds 2021 een Michelin-ster op zijn naam heeft staan. De Nederlandse finalist van deze vijfde editie van S.Pellegrino Young Chef Academy Competition is Eddie Meijboom met mentor Rick May.

Eddie Meijboom

Wie naar het CV van de 26-jarige Eddie Meijboom kijkt, ziet direct zijn ambities. Sinds hij tien jaar geleden aan zijn koksopleiding begon, kookte de Haarlemse chef in keukens die toonaangevend zijn binnen de Nederlandse gastronomie: ML* onder Mark Gratema, Fris onder Rick May, Cheval Blanc* onder Huub van der Velden en La Rive onder Roger Rassin. In 2017 won hij de titel Talent van de Toekomst en hij behaalde de titel SVH Gezel Meester. Na zijn studie keerde Meijboom terug naar Fris als sous-chef, waar zijn oud-leermeester en nu goede vriend Rick May al snel de potentie zag om Eddie nog verder te laten ontwikkelen. Samen openden ze in 2020 het modern Spaanse restaurant Bodega, waar Meijboom nu als chef-kok in de keuken staat.

Eddie Meijboom

De Jury

De deelnemende chefs – allemaal 30 jaar of jonger – doorlopen een intensive selectieproces voor de finales in 2023. Ze ontwikkelen ieder een eigen signature gerecht waarmee ze op één bord hun culinaire visie voorschotelen. Iedere deelnemer krijgt daarbij begeleiding van een door henzelf gekozen mentor. Uit meer dan 1000 ingezonden gerechten selecteerde de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition alleen de meest veelbelovende recepturen. In de regionale finales laten de genomineerde chefs hun vaardigheden proeven aan een jury van bekende topchefs. Tijdens de Noord-Europese finales beoordelen Nederlandse chef Jacob Jan Boerma, Mark Moriarty, Kamilla Seidler en Tommy Myllymäki alle gerechten.

Volg de ontwikkelingen rond de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition nu via Instagram.