Een gevarieerd dieet is de beste manier om al je vitamines binnen te krijgen. Vitamine A zit in veel dierlijke producten, zoals vlees en zuivel. Eet je vegetarisch of veganistisch? Dan kan je deze vitamine ook uit de onderstaande fruitsoorten halen.
Waar is vitamine A goed voor?
Wanneer we vruchten en groenten eten met bètacaroteen, kan ons lichaam dit omzetten in. Een leuk weetje: voldoende vitamine A in je dieet helpt bij een gezond gezichtsvermogen, vooral in de schemering. Naast een bijdrage aan een goed gezichtsvermogen zijn er een hoop andere functies. Het is ook goed voor je afweersysteem en slijmvliezen.
Vitamine A in fruit
Als foodie is je dieet natuurlijk de beste manier om je vitamines binnen te krijgen. Fruit zit boordevol vitamines, en is daarom een populaire en lekkere bron van veel belangrijke voedingsstoffen. Je kunt vruchten los eten, of verwerken in allerlei heerlijke gerechten.
Wil je meer vitamine A eten? Ga dan op zoek naar oranjegele vruchten: hier zit vaak een hoop bètacaroteen in! Fruitsoorten zoals mandarijnen, sinaasappels, mango’s en papaya’s zijn daarom een goede bron van vitamine A.
Koken met vitamine A
Met de bovenstaande vruchten zijn natuurlijk een hoop lekkere recepten te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekker dessert, zoals pannenkoeken gevuld met peer, mandarijn en kaneelroom? Of trakteer jezelf met een van de populairste Thaise desserts: mango sticky rice!
Fruit is daarnaast ook een lekkere en verrassende toevoeging aan veel hartige gerechten. Zo is kip met mango of mango-salsa een geliefde combinatie. Wil je citrusvruchten gebruiken in een gerecht? Voeg dan bijvoorbeeld sinaasappels toe aan een salade, of maak canard à l’orange: een heerlijk Frans gerecht met eend en sinaasappel.
Gezond genieten
Gezond en gevarieerd eten is erg belangrijk. Een los stuk fruit uit de hand, of fruit toevoegen aan een van je favoriete gerechten: er zijn verschillende manieren om vitamine A binnen te krijgen. Je kunt overwegen om naast je dagelijkse voeding een supplement met vitamine A te gebruiken.