Too good to go testen: lekker eten redden van de food waste.

Inspiratie

Even binnenkomen met een echte binnenkomer: 1/3e van al het eten wordt verspild. Dat is dus een feit. Over de redenen kan je discussiëren, maar feiten zijn feiten. Een ander feitje is dat het verminderen van voedselverspilling één van de belangrijkste dingen is die wij kunnen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan [bron]. Nou, dan gaan we dat toch gewoon doen. Zo simpel? Ja zeker, zo simpel. De Too Good To Go app is er precies om dat te doen en dan ook nog eens op een leuke manier.

voedselverspilling

Too Good To Go – samen tegen voedselverspilling

De missie van Too Good To Go is om iedereen in staat te stellen om actie te nemen tegen voedselverspilling. Dit doen zij zowel voor bedrijven als voor consumenten en brengen deze twee partijen samen. Elke dag kan je bij veel locaties bij jou in de buurt voedsel ophalen wat anders verspild zou worden. Met al deze producten is uiteraard niks mis, maar heeft bijna zijn THT bereikt en is dus perfect om lekker dat moment gebruikt te worden. Exact wat wij dan ook deden.

Testing testing testing…

Op een prachtige zomerdag ging ik koken voor een clubje vrienden. Het kostte niet veel moeite om deze avontuurlijke foodies op te trommelen. De boodschap ” vanavond haal ik een Magic Box met producten op. Daarmee kook ik dan, zonder vooraf te weten wat er in zit, een maaltijd voor jullie.  Vervolgens breng ik dat naar jullie in het park” werd goed ontvangen. De mededeling dat al dit eten anders weggegooid zou worden zorgde gelukkig voor alleen maar meer enthousiasme.

Stap 1: ophalen

Ik koos om de Magic Box op te halen bij de Marqt. Deze box bestelde ik (voor €4,99) al de avond ervoor en dat betekende dat ik vandaag tussen 20:00-21:00 langs mocht komen. Boodschap die erbij stond: “in deze Magic Box vind je van alles wat binnen korte tijd moet worden opgegeten. Dit kan dus een mix zijn voor brood, zuivel, groente, fruit en salades en er kan ook vlees of vis in zitten”. 20:01 stond ik op de stoep bij Marqt en de dame achter de balie wist exact wat Too Go To Go was, swipte de bestelling van mijn telefoon en overhandigde mij een tas met spullen. Voelde toch een beetje alsof je een cadeautje krijgt welke je straks thuis mag uitpakken.

voedselverspilling

Stap 2: koken

Aangenaam verrast, dat is toch het eerste wat ik denk tijdens het uitpakken van de tas. Het lijkt wel alsof de Marqt wist dat er vandaag in het park gegeten ging worden. De olijvenmix en Libanese wraps met bio hummus kunnen zo de picknickmand in. Wat ook heel fijn is, is dat er gedacht is aan de vegetariër. De Vega worstenbroodjes kunnen gelijk de oven in, gevolgd door Pulled Pork Pie. Het parkmaaltje wordt langzaam een feestmaal, zeker zo met suikerbrood als heerlijk dessertje.

Gelukkig moet er ook nog wel iets gekookt worden. Het half-om-half gehakt worden kleine tapas-achtige gehaktballetjes om goed te passen bij de tapas-achtige maaltijd. In de koelkast vind ik nog een halve aubergine en om die ook te redden wordt die lekker met de gehaktballetjes meegebakken.

voedselverspilling

Stap 3: aan tafel

De picknickmand ruikt heerlijk. Inmiddels is het 21:00 en de temperatuur is iets aangenamer. Het perfecte moment om te gaan eten in het park als je het ons vraagt (wij snappen die Spanjaarden wel).

voedselverspilling

Conclusie

Goedgekeurd. Zo simpel is het.

De Too Good To Go appt zorgt voor een aantal zaken die wij als heel leuk hebben ervaren: je red voedsel van de verspilling, komt bij zaken in de buurt waar je anders wellicht niet komt, het koken heeft door het verrassingseffect een “spannend” randje gekregen en zorgt ervoor dat je uit je comfort kook zone moet kijken.

Een goed doel dat ook jezelf dient, dat is natuurlijk dubbel winnen.