Seizoensgroente 101: alles wat je moet weten over eten Seizoensgroente 101: alles wat je moet weten over eten

Seizoensgroente 101: alles wat je moet weten over eten

Inspiratie

Warme stoofpot, creatieve ovenschotels, écht comfort food en natuurlijk de klassieke stamppot. Het kan allemaal weer op tafel, zeg maar voorlopig doei tegen maaltijdsalades en andere zomerse maaltjes. Dit is alles wat je moet weten over de groenten van dit seizoen.

Seizoensgroente

De alledaagse aardappels, andijvie en boerenkool kennen we natuurlijk al, maar ooit verder gekeken naar wat er eigenlijk groeit rond deze tijd van het jaar? Wij hebben nieuws voor je: seizoensgroente zij helemaal top. Het woord zeg het al, het zijn groenten die het beste geoogst kunnen worden tijdens een bepaald seizoen in Nederland of Europa. Zo geniet je van radijs in de lente en zijn spruitjes het lekkerst tijdens de winter. Bovendien is het een duurzame manier van eten en belasten wij het milieu minder door te kiezen voor seizoensgebonden groente. Mooi meegenomen.

Liefhebbers van de herfst

We kunnen er niet omheen, het is herfst. Gelukkig brengt dit seizoen ook ontzettend veel mooi’s.  Beginnend met het soort schimmel die wij wel willen hebben, paddenstoelen. Met al die verschillende soorten heb je zo een nieuwe versie van de welbekende champignonsoep op tafel. Verlegen worden wij niet van grote ronddingen, dus is het niet gek dat de pompoen meer te zien is dit seizoen. Wie ons ook komt verrassen is de groente die vaak vergeten wordt, pastinaak. Het lijkt op de bleke versie van de winterpeen, maar barst van de smaak. Ook broccoli is het hele jaar door verkrijgbaar, maar nét populairder tijdens de herfst. Broccoli geeft je aardappels meer kleur bij een stamppot en is overigens prima voor een ovenschotel. Tegenwoordig wordt hij ook gewoon in eigen bodem geteeld: de Chinese kool. Vooral bij wokgerechten staat de kool telkens op het lijstje en verbazend lekker als soepingrediënt. We sluiten af met de oude vertrouwde snijbonen. Het maakt niet uit of je ze wilt stomen, roerbakken of koken. Snijbonen zijn de bite die je nodig hebt bij het avondeten.

Om precies te weten welke groente er in het seizoen  zijn heeft Centraal Milieu een handige online groente- en fruitkalender opgesteld.