Oud brood…en wat je er nog allemaal van kan maken

Inspiratie

Oud brood. Het is nog niet beschimmeld en je kan het nog prima eten, maar eigenlijk is het niet heel lekker meer. Weg gooien is natuurlijk zonde en aan voedselverspilling doen wij niet. Met deze tips gebruik je je brood optimaal en hoef je nooit meer weg te gooien..

Tosti’s

Twee sneetjes brood met ham en kaas of een andere lekkere combi naar keuze tussen een tosti ijzer. Voor een lekkere tosti hoeft je brood helemaal niet meer vers te zijn.

oud brood

Wentelteefjes

De welbekende wentelteefjes zijn heerlijk voor het ontbijt of lunch. Het perfecte recept voor oud brood. Je weekt het brood kort in een mengsel van melk en eieren om ze vervolgens te bakken. Je bestrooit de broodjes met suiker en serveert ze eventueel met fruit om het wat frisser te maken. Klaar zijn je wentelteefjes!

Croutons van oud brood

Crouton is een frans woord voor een geroosterd stukje brood. En zo simpel is het. Snij het brood in kleine blokjes en voeg hier bijvoorbeeld wat olijfolie met wat peper en zout aan toe voor de smaak. Vervolgens bak je ze af in de oven en klaar! Dit is erg lekker door een salade of een soepje.

oud brood

Bruschetta

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Italië. Bruschetta is gegrild brood, ingesmeerd met een knoflookteen, besprenkeld met olijfolie en wat peper en zout. Dit is de basic variant, want er zijn tegenwoordig veel meer recepten te vinden. Een fijn gesneden tomaatje en wat basilicum is dan ook een goede combinatie.

Broodpudding

Broodpudding is ook een heel simpel gerecht, maar wel erg lekker. Ook hierin bestaan verschillende varianten. Verwarm melk en suiker en giet dit mengsel over het oude brood heen. Dit laat je een uurtje weken en roer vervolgens de ingrediënten tot een papje. Voeg hier eieren aan toe en iets wat jij lekker vind. Bijvoorbeeld: Kaneel en rozijnen? Schep dit mengsel in een cake of taartvorm en hij mag de oven in. Klaar!