Lekker en leuke tip voor de komende maanden: zelf oesters rapen!

Inspiratie

Rits goed dicht, sjaal om en kaplaarzen aan. Zelf oesters rapen is een trend en wij snappen wel waarom, want is er nou beter dan met je eigen handen zo’n heerlijke oester van het strand te rapen om die dezelfde dag nog thuis met vrienden of familie te verorberen. Tel daarbij op dat je heerlijk een hele dag in de buitenlucht bent én het perfect aansluit bij het hele lokaal en duurzaam eten.

Wellicht denk je dat oesters rapen spannend of moeilijk is, maar met deze ultieme gids vertellen we jou precies hoe oesters te rapen, waar ze te rapen en wat je er vervolgens het beste mee kunt doen. Vertellen we gelijk ook even de regels waar je je aan moet houden.

oesters rapen

Oesters rapen als een expert

In de basis is oester rapen heel simpel. Je gaat naar de juiste plek (hieronder daarover meer), ziet oesters en raapt deze op. Maar met nét wat extra voorbereiding pak je je gloednieuwe hobby aan als een expert en dat maakt de dag een stuk succesvoller en aangenamer. Onze pro-tips zijn als volgt: laarzen zijn een must, maar misschien zijn werkhandschoenen nog wel een grotere must. Raapt een stuk makkelijker en je houdt het langer vol. De geraapte oesters gaan in een mandje, maar zorg dat je altijd een goed mes of schroevendraaier in je mandje hebt om de oesters die nog vast zitten aan de rots of elkaar los te kunnen pulken. Niet geheeld onbelangrijk, maar oesters raap je bij laagtij. De laatste twee, en misschien wel belangrijkste, tips gaan over het gelijk eten van de oesters:

Neem tijdens het rapen al een oestermesje mee om af en toe al een oester open te maken en zo op het strand op te eten. Wij waren bij een oesterbedrijf in Ierland op bezoek en hij gaf ze ook zo gelijk vanaf het oesterbed aan ons. Wel vertelde hij erbij dat je altijd even moet ruiken voor je hem eet! Een oester ‘ruikt’ dus niet, dus ruik je een zwavellucht dan kun je de oester beter overslaan!

Oesters rapen

Wel even aan de regels houden

Let maar op: dit wordt je nieuwe hobby! Handig is het dan dus wel dat iedereen zich aan de regels houdt, zodat we mogen blijven oesters rapen. De belangrijkste regels zijn:

  • Je mag tot 10 kg per persoon per keer meenemen (alleen voor eigen gebruik, dus je mag de oesters niet later verkopen)
  • Je mag niet in de bodem roeren, scheppen of over de bodem schrapen
  • Je mag niet op het slik komen, ook niet om naar de oesterbanken toe te lopen
  • Je mag geen planten of wier beschadigen tijdens het rapen
  • Als een stuk strand afgezet is (bijv. omdat het verhuurd is), mag je er uiteraard ook geen oesters rapen

Oester rapen

Oesters rapen op dé beste plekken van Nederland

Waar je (legaal) kunt rapen is makkelijk te vinden via websites zoals bijvoorbeeld de wildplukwijzer. Het seizoen duurt ongeveer van september tot april en rapen doe je aan de kust van de provincie Zeeland helemaal tot aan de Waddeneilanden. Wij selecteerde onze favorieten.

Lauwersoog – Groningen

Denk je oesters, dan denk je Zeeland of wellicht de Waddeneilanden. Maar wist je dat je in de provincie Groningen supergoed kunt rapen bij Lauwersoog? Aan de Zeedijk, daar waar de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt bevindt zich een wildplukplek voor oesters. Slapen zo dicht bij het wad maakt het feest uiteraard helemaal compleet.

Waddendijk – Oost Vlieland

Vlieland noemen wij ook wel Vliebiza en oesters passen volgens ons dus ontzettend goed bij de gemiddelde Vlieland-bezoeker. De beste raapplek is de Waddendijk ten zuiden van het dorp Oost-Vlieland. Extra leuk: je bent oesters aan het rapen én aan het wadlopen. Vlieland heeft meer dan genoeg te bieden voor een weekje weg, een fijn vakantiehuis is dan natuurlijk wel wenselijk.

De Cocksdorp – Texel

Het meest noordelijkste puntje van Texel is uitermate geschikt voor het rapen van oesters. Veel bezoekers verblijven vaak in de meer bekendere dorpen, maar wij kiezen altijd graag een vakantiehuis in de omgeving van De Cocksdorp. Vanuit De Cocksdorp starten enkele lokale oestertours, altijd gezellig. Als je er toch bent probeer dan zeker ook een Texels recept met oesters: oesters gegratineerd met Texels bier.

Oesters rapen

Denk je oesters, denk je toch echt Zeeland. Hierbij onze drie favoriete plekken in Zeeland.

Yerseke – Zeeland

Het Zeeuwse Yerseke staat ook wel bekend als de ‘oesterhoofdstad’ en kan dus absoluut niet missen in dit rijtje. Yerseke is van oorsprong een echt visserdorp, en dat is niet verrassend, want het ligt direct aan de Oosterschelde. Langs het strand vind je talloze oesterbanken waar je wildplukken is toegestaan.  

Wilhelminadorp – Zeeland

Een andere plek in Zeeland die bekend staat om het oesters rapen, is Wilhelminadorp. Het dorp ligt aan het kanaal van Goes dat uitmondt in de Oosterschelde, wat verklaart waarom je hier goede kans maakt om oesters te vinden. Loop de Westhavendijk of de Oosthavendijk af naar het Goese Sas en begin direct met plukken! Ook op het strand rondom restaurant Katseveer vind je volop oesters. Je vindt ze overigens ook gewoon op de menukaart…

Scheldeoord – Zeeland

De laatste Zeeuwse bestemming in dit rijtje is Scheldeoord. In tegenstelling tot de vorige twee bestemmingen in Zeeland, bevindt Scheldeoord zich niet aan de Ooster- maar aan de Westerschelde. Ook hier kun je op het strand naar hartelust oesters rapen en genieten van een natuurlijke, gezonde maaltijd die je ook nog eens zelf bij elkaar gezocht hebt!

Oesters rapen