Moeiteloos gezonder eten? Check deze food swaps!

Inspiratie

Als je gezonder wil eten, ben je misschien al op zoek naar een passend dieet. Wie denkt dat je hiervoor al je favoriete maaltijden en tussendoortjes op moet geven heeft het mis: met de handige food swaps in dit artikel zorg je ervoor dat
je nog steeds kunt genieten van lekker eten, zonder in te leveren op je gezondheid.

1. Volkoren producten

Vervang eens je witte brood door een volkoren variant. Vezelrijke voeding geeft een langdurig verzadigd gevoel en bevat daarnaast meer mineralen. Ook zijn de vezels in volkorenbrood goed voor je darmwerking. Er zijn trouwens niet alleen volkoren opties voor brood, maar ook verschillende soorten volkoren pasta, wraps en havermout. Wanneer je hiervoor kiest zul je sneller en langer vol zitten, waardoor je minder op hoeft te scheppen en later op de avond minder snel naar (ongezonde) snacks zal grijpen.

2. Ongebrande en ongezouten noten

Eet je graag noten als tussendoortje? Dan ben je niet de enige. Echter eten de meeste mensen het liefst gesuikerde, gezouten en/of gebrande noten. Voor een gezond dieet is het juist belangrijk dat de noten onbewerkt zijn. Vervang daarom je bewerkte noten voor een onbewerkte variant. Deze bevatten minder suiker, zout en verzadigde vetten en juist meer aminozuren. En laten aminozuren nou juist super gezond zijn! Noten zijn daarnaast ook ideaal voor gewichtsbeheersing, omdat de vetten en voedingsstoffen hierin goed vullen.

3. Griekse yoghurt en fruit

Probeer in plaats van een ontbijtyoghurt vol met suikers eens Griekse yoghurt met vers fruit. Griekse yoghurt zit boordevol eiwitten en bevat weinig suiker. Voeg vers fruit zoals mango, aardbei of bosbessen toe voor zoetheid en extra voedingsstoffen. Met deze smakelijke en vullende snack zorg je ervoor dat je genoeg energie binnenkrijgt.

4. Eiwitrijke voeding

Door genoeg eiwitten te eten verzeker je dat je lichaam genoeg energie heeft om de dag door te komen. Eiwitten vind je terug in onder andere kwark, sojabonen, eieren en kip. Maar wist je dat je ook meer eiwitten binnen kunt krijgen door strooikaas op je pasta te vervangen met edelgistvlokken? Deze hebben een kaasachtige smaak en zijn een stuk gezonder!
Ook een maaltijdreep met voldoende eiwitten is handig als snelle tussendoor maaltijd. Voor de meeste mnsen is het aan te raden om ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht te eten. Eet je vegetarisch? Dan heb je vaak wat meer nodig.

Lekker en gezond

Om gezonder te eten hoef je dus niet gelijk een heel streng dieet met enkel groente en fruit te volgen. Door de juiste food swaps te maken en betere tussendoortjes te eten, kan je al een groot verschil maken.