Ontdek meer uit Italiaanse Keuken!
Pizza’s en pasta’s… we zijn er met z’n allen dol op. Maar de Italiaanse keuken heeft nog veel meer culinaire verassingen voor ons in petto die je misschien helemaal nog niet kende. Het aanbod bestaat uit meer dan een bord met pasta. Ze zijn misschien (nog) minder bekend, maar zeker de moeite waard!
Gnocchi
Misschien nog wel de meest bekende van deze lijst, maar zeker nog niet bij iedereen. Gnocchi is een Italiaanse pastasoort en is een combinatie van aardappel, meel en eieren. Net als bij bijvoorbeeld een spaghetti, is er bij een gnocchi gerecht ook van alles mogelijk. Kies je favoriete ingrediënten of recept uit en zet een heerlijke gnocchi op tafel.
Chicchetti
Chicchetti zal je vooral tegenkomen in Venetië, het is een variant op de Spaanse tapas. Het wordt vooral geserveerd in wijnbarretjes onder genot van een goed glas wijn. Stap aan het einde van de middag een barretje binnen en maak je keuze uit de vele verschillende hapjes.
Dit bericht bekijken op Instagram
Daily chicchetti and Aperol spritz #aperolspritz #chicchetti #venice #holiday
CAPONATA
Het gerecht komt van het Italiaanse eiland Sicilië. Het is aubergine gerecht bestaande uit een gekookte groentesalade gemaakt van gehakte, gefrituurde aubergine en selderij gekruid met gezoete azijn en kappertjes in een zoetzure saus.
Pane Frito
Pane frito betekend letterlijk gefrituurd of gebakken brood en is eigenlijk de versie uit de Italiaanse keuken van de voor ons bekende wentelteefjes. Italiaans door de toevoeging van (gekookte) wijn.
Lampredotto
De naam klinkt misschien lekkerder dan de ingrediënten doen vermoeden. Maar toch is het een typisch Florentijns gerecht bestaand uit vierde en de laatste maag van een koe. Je komt het gerecht in Florence op veel plekken tegen en het is een typisch Toscaans gerecht.
Kip cacciatore
Stoofpotjes is misschien niet iets waar je bij Italië gelijk aan denkt. De letterlijke betekenis van ‘cacciatore’ is ‘jager’. Kip cacciatore staat dus voor kip bereid op de wijze waarop Italiaanse jagers dit vroeger deden, maar eigenlijk nog steeds doen. Hou je van de Italiaanse keuken, dan is dit een aanrader.
Ossobuco
Ossobuco is een vleesgerecht uit Milaan. De basis bestaat uit kalfsschenkels, die met onder meer uien, wortels en bleekselderij worden gestoofd. Er zijn ook recepten waarbij er tomaten worden toegevoegd, maar volgens het traditionele Milanese recept hoort dit niet (hebben wij van horen zeggen). Het recept wordt afgemaakt met gremolata: een mengsel van peterselie, knoflook en citroenrasp. Het wordt vaak geserveerd in combinatie met risotto.
Seadas
Seadas is een de Sardijnse gerechten die ook in de rest van Italië erg bekend is. Het is een soort fris, gefrituurd appelflapje gevuld met citroen, kaas en gegarneerd met warme honing. De seadas werden traditioneel met Pasen en Kerstmis gemaakt maar nu snoepen de Italianen er het hele jaar door van. Misschien een keer de seadas proberen als vervanger van tiramisu of panna cotta?
Er zijn dus nog genoeg gerechten te ontdekken in de Italiaanse Keuken, die jezelf kunt maken of bestellen tijdens een vakantie in Italië. Misschien wel het bekendste uit deze lijst, maar o zo lekker! Maak thuis bijvoorbeeld dit Gnocchi recept, met paprikasaus en Hollandse garnalen.