10 Italiaanse gerechten die je nog niet kende

Inspiratie

Ontdek meer uit Italiaanse Keuken!

Pizza’s en pasta’s… we zijn er met z’n allen dol op. Maar de Italiaanse keuken heeft nog veel meer culinaire verassingen voor ons in petto die je misschien helemaal nog niet kende. Het aanbod bestaat uit meer dan een bord met pasta. Ze zijn misschien (nog) minder bekend, maar zeker de moeite waard!

Gnocchi

Misschien nog wel de meest bekende van deze lijst, maar zeker nog niet bij iedereen. Gnocchi is een Italiaanse pastasoort en is een combinatie van aardappel, meel en eieren. Net als bij bijvoorbeeld een spaghetti, is er bij een gnocchi gerecht ook van alles mogelijk. Kies je favoriete ingrediënten of recept uit en zet een heerlijke gnocchi op tafel.

Chicchetti

Chicchetti zal je vooral tegenkomen in Venetië, het is een variant op de Spaanse tapas. Het wordt vooral geserveerd in wijnbarretjes onder genot van een goed glas wijn. Stap aan het einde van de middag een barretje binnen en maak je keuze uit de vele verschillende hapjes.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Daily chicchetti and Aperol spritz #aperolspritz #chicchetti #venice #holiday

Een bericht gedeeld door James (@kidders88) op

CAPONATA

Het gerecht komt van het Italiaanse eiland Sicilië. Het is aubergine gerecht bestaande uit een gekookte groentesalade gemaakt van gehakte, gefrituurde aubergine en selderij gekruid met gezoete azijn en kappertjes in een zoetzure saus.

Pane Frito

Pane frito betekend letterlijk gefrituurd of gebakken brood en is eigenlijk de versie uit de Italiaanse keuken van de voor ons bekende wentelteefjes. Italiaans door de toevoeging van (gekookte) wijn.

Lampredotto

De naam klinkt misschien lekkerder dan de ingrediënten doen vermoeden. Maar toch is het een typisch Florentijns gerecht bestaand uit vierde en de laatste maag van een koe. Je komt het gerecht in Florence op veel plekken tegen en het is een typisch Toscaans gerecht.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Il Lampredotto,una prelibatezza per “quinti”. 🤤❤️. Il Lampredotto è un tipo di trippa stomaco del bovino, precisamente l’abomaso: comprende una parte magra, la gala, caratterizzata da creste violacee che raccolgono il sapore migliore, e da una parte chiamata spannocchia, un po’ più grassa e tosta, dal colore più tenue e dal sapore leggermente più rotondo. Viene servito dai trippai nel toscanissimo panino chiamato semelle, che la tradizione vuole bagnato di brodo fino a sgocciolare, con l’aggiunta secondo il proprio gusto di condimenti a scelta, che vanno dal semplice sale e pepe, alla classica salsa verde (a base di prezzemolo, aglio, olio, uova, capperi, sale e pepe), fino ad arrivare all’olio piccante. Il suo nome proviene da un’anguilla, la lampreda… ma se vuoi sapere di più sulla sua storia, ti conviene seguirci sul nostro canale Telegram, link in bio! 🍕❤️ 🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕 . . The Lampredotto, a delicacy for “quinti”. 🤤❤️ The Lampredotto is a type of tripe from the stomach of the cow, called “abomasum”: it includes a lean part, the gala and is characterized by purple ridges that have the best flavor and from a part called spannocchia, a bit more oily and tough, lighter in color and taste slightly more round. Tripe is served by trippai in a Tuscan sandwich called “Semelle” , that the tradition wants wet broth up to a drip, with the addition according to your taste your choice of seasonings, ranging from simple salt and pepper, the classic green sauce (made from parsley, garlic, olive oil, eggs, capers, salt and pepper) until you get the hot oil. His name comes from an eel, the lampreda… but if you want to know more about his story, you better follow us on our Telegram channel, link in bio! 🍕❤️ Ph: @habemus_fame_ #italianstreetfood #streetfood #lampredotto #firenze #florence #italia #italy #foodporn #cibo #paninoconlampredotto #food

Een bericht gedeeld door Italian Street Food 🇮🇹🍕❤ (@italian.streetfood) op

 

Kip cacciatore

Stoofpotjes is misschien niet iets waar je bij Italië gelijk aan denkt. De letterlijke betekenis van ‘cacciatore’ is ‘jager’. Kip cacciatore staat dus voor kip bereid op de wijze waarop Italiaanse jagers dit vroeger deden, maar eigenlijk nog steeds doen. Hou je van de Italiaanse keuken, dan is dit een aanrader.

Ossobuco

Ossobuco is een vleesgerecht uit Milaan. De basis bestaat uit kalfsschenkels, die met onder meer uien, wortels en bleekselderij worden gestoofd. Er zijn ook recepten waarbij er tomaten worden toegevoegd, maar volgens het traditionele Milanese recept hoort dit niet (hebben wij van horen zeggen). Het recept wordt afgemaakt met gremolata: een mengsel van peterselie, knoflook en citroenrasp. Het wordt vaak geserveerd in combinatie met risotto.

Seadas

Seadas is een de Sardijnse gerechten die ook in de rest van Italië erg bekend is. Het is een soort fris, gefrituurd appelflapje gevuld met citroen, kaas en gegarneerd met warme honing. De seadas werden traditioneel met Pasen en Kerstmis gemaakt maar nu snoepen de Italianen er het hele jaar door van. Misschien een keer de seadas proberen als vervanger van tiramisu of panna cotta?

Er zijn dus nog genoeg gerechten te ontdekken in de Italiaanse Keuken, die jezelf kunt maken of bestellen tijdens een vakantie in Italië. Misschien wel het bekendste uit deze lijst, maar o zo lekker! Maak thuis bijvoorbeeld dit Gnocchi recept, met paprikasaus en Hollandse garnalen.