Horeca Helden: Louisa Bakker (Keto Cacao) Horeca Helden: Louisa Bakker (Keto Cacao)

Horeca Helden: Louisa Bakker (Keto Cacao)

Inspiratie

Jong, ambitieus en klaar om de foodmarkt te veroveren. Louisa Bakker van Keto Cacao weet wat ze wil in het leven. Deze jonge onderneemster heeft een passie voor gezond eten en een liefde voor chocolade die Willie Wonka trots zou maken. Foodini ging in gesprek met haar over het ontstaan, de successen en natuurlijk de toekomstplannen van Keto Cacao voor de rubriek Horeca-Helden.

Hoe kwam je op het idee van Keto Cacao?

“Ik heb altijd al een passie gehad voor sporten en gezond eten. Door de jaren heen heb ik een aantal diëten uit geprobeerd, maar niks leek echt te helpen. Ik voelde me nooit echt vol(daan) of ik snackte alsnog best veel. Totdat ik bij het Keto dieet uit kwam. Bij een Ketogeen dieet komt het erop neer dat je veel gezonde vetten en koolhydraatarm eet. Dat veranderde mijn kijk op eten compleet. Ook mijn liefde voor chocolade werd getest toen ik opzoek ging naar een reep die paste in mijn levensstijl. Verrassend genoeg zitten in die ‘healthy bars’ gewoon suiker, goedkope toevoegsels en fillers. Zelfs de repen met 75 en 90% cacao waren net niet hetgeen waar ik naar zocht. Ik dacht dat ik dit beter zou kunnen en zo begon ik thuis te experimenten. Opzoek naar het juiste recept voor de reep waar je niet veel van bovenstaande (suikers, toevoegsels en fillers) voor nodig hebt. Aan de hand van feedback van familie en vrienden werd Keto Cacao werkelijkheid.

Het begon met het opzetten van een concept, daarna mijn eigen kleine investeringen om vervolgens opzoek te gaan naar mensen die er ook in zouden kunnen geloven en investeren. Net als bij bijna alles, was het vallen en opstaan. Een paar afwijzingen en verschillende testjes later had ik iemand gevonden die mijn repen wil produceren, een collega erbij, een werkende site en heb ik nu een vaste kantoorruimte waar ik kan werken.

Keto Cacao

Wat vond je omgeving van het idee?

“Mijn ouders zijn beide ondernemers en healthfreaks. Dus dit was niet echt een verrassing voor ze. Mijn vriend is zelf ook ondernemer, dus thuis en bij mijn ouders stopt de “business-talk” niet. Dat is tegelijk ook wat het fijn maakt, ze zijn gewoon eerlijk en feedback of verbeteringen zijn altijd welkom.”

Wat zijn de hoogtepunten van 2018 voor Keto Cacao geweest?

“De lancering van Keto Cacao op zich was wel het hoogtepunt. Ik ben wel iemand die zelfs met een goed eindresultaat het toch beter wil doen, dus we zijn nog lang niet klaar. ”

Wat onderscheidt jouw product van de andere (keto) chocolademakers/verkopers?

“De zoektocht naar de juiste cacao bracht mij eerst naar Amerika, toen Brazilië en terug naar Europa. Door de samenwerking met een chocolatier die bereidt was om veel uit te testen, hebben we een reep kunnen maken die Keto-vriendelijk is. De Keto Cacao-repen zijn een no bullshit product. Wat je ziet is echt wat je krijgt. Je zou het zo zelf in je eigen keuken kunnen maken.”

Wat worden de hoogtepunten voor Keto Cacao in 2019?

“We hebben twee nieuwe smaken in de planning staan. Waarschijnlijk komen die in maart 2019 op onze [website] beschikbaar. Verder gaan we samenwerken met een sportschool, maar daar kan ik meer niet over zeggen nog…’’

Keto Cacao

Wat was het dieptepunt van 2018?

“Ik ben iemand die graag deelt en dat kan soms goed en soms slecht uitpakken. Er zijn momenten geweest waar ik mensen vertrouwden die een dubbele agenda hadden. Geïnteresseerd doen in mijn gezicht, maar vervolgens achter mij rug om mij neer halen bij anderen.”

Als je nu terug kijkt naar het afgelopen jaar, wat zou je anders hebben aangepakt?

“Ik weet dat een bedrijf starten niet even snel geld verdienen is, het is een rollercoaster van succes en mislukking. Een planning is daarom heel belangrijk, zo houd je het overzicht voor jezelf en anderen. Niet zomaar dingen doen; meten is weten. Dat heb ik gemerkt bij de eerste verkoop van de repen. De eerste batch was al snel  uitverkocht en op een gegeven moment stonden we droog. Dat wil je eigenlijk liever niet, want dat is gewoon zonde.”

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Ik heb heel veel plannen en dromen, allemaal rondom mijn uiteindelijke doel. Mijn missie is om mensen te laten inzien dat wij als mens absoluut gezonde vetten nodig hebben en we juist vet als belangrijkste brandstof moeten gebruiken en niet de koolhydraten, suikers. “Say yes to fat and no to sugar!” is de boodschap. Binnen 5 jaar wil ik graag meerdere voedingsproducten lanceren, allemaal rondom gezonde vetten en allemaal onder één sterk merk. Het geven van seminars lijkt mij een mooie manier om de boodschap uit te dragen en mensen te inspireren. Daarnaast zou het fantastisch zijn als onze producten opgenomen worden in meerdere health food ketens, zoals bijvoorbeeld Whole Foods.

Keto Cacao

Heb je nog advies voor startende ondernemers?

“Begin klein!  Je hoeft niet het ene succes na de ander te behalen. Dat is ook onmogelijk. Outsourcen van taken is geen schande, iedereen kent wel iemand die je kan helpen met een probleem. Wees verder niet bang om met iemand te sparren over je ideeën, zo krijg je inzicht vanuit iemand anders perspectief of misschien zelfs een compleet nieuw idee.”