Horeca Helden:      Charly Heusschen, Fons Alders en Joep Heijerman (Atelier Amsterdam) Horeca Helden:      Charly Heusschen, Fons Alders en Joep Heijerman (Atelier Amsterdam)

Horeca Helden: Charly Heusschen, Fons Alders en Joep Heijerman (Atelier Amsterdam)

Inspiratie

Atelier is wat jij wil dat het is. Ons huis is jouw huis. 

Hoe is Atelier ontstaan en wat maakt Atelier nou Atelier?

Bijna twee jaar geleden zijn wij begonnen met Atelier. ‘Wij’ is inmiddels geevolueerd in ik (Charly), zakenpartner Fons Alders en creatie en operationeel manager Joep Met onze achtergronden in het zakenleven, reclame, de reiswereld en de creatieve industrie, net zo divers als Atelier zelf. 

3 jaar geleden kwam ik 200% geïnspireerd terug van een trip naar New York. Een kennis had mij meegenomen naar een plek in Brooklyn waar ik bij binnenkomst een warme deken om mij heen voelde van gastvrijheid en getriggerd werd door de blend van creatieven, wall street bankiers, ad-men en kunstenaars. Daar is het idee dat later Atelier is geworden eigenlijk begonnen, want dit moest ook naar Amsterdam komen. Met mijn oude reclamebureau Conspiracy gaven wij in wat nu het huidige Atelier is 1 keer per jaar een feest met het hele reclamebureau. Er was toen nog niks. Wij huurden het licht, geluid, glazen en lieten de bar sponsoren door een bier partner. Helemaal te gek om te doen natuurlijk. Wellicht wat positief naïef en overenthousiast door deze avonden ben ik daarom Atelier op deze locatie begonnen. In eerste instantie met twee andere compagnons, en nu dus in de samenstelling met Fons. Samen hebben wij het concept tot een werkbaar business model gekneed en aangescherpt met focus op horeca op de vrijdag (en met mooi weer) en vooral ook events. We merken dat de restaurantfunctie en dagelijkse horeca toch nog een uitdaging is op deze locatie, dus dat beperken we tot de zomerperiode met mooi weer.

Wat Atelier echt Atelier maakt is het motto dat Atelier een creatieve plek moet zijn waar iedereen welkom is voor alle denkbare soorten activiteiten. Met onze capaciteit van 500 man binnen en wel 1000 man met buiten erbij is er echt veel mogelijk. Overdag lekker flexwerken en vergaderen met good food en nagenoeg gratis parkeren. En aangezien we allemaal jong zijn of het zijn geweest, en ik zelf ook 2 van die hummels heb, dus ja hoor ook de kids zijn welkom. Dit alles vindt plaats in een voormalige wasstraat welke is getransformeerd in een locatie met drie ruimtes: het atelier, de studio en het terras. Hier komt horeca, feesten, bootcamps, yoga en bokslessen, cultuur en al het andere samen. In deze kale ruimte is de connectie gevonden tussen industrieel design, urban en nature. Mijn vrouw Elke heeft de zaak samen met creatief partner Joep echt prachtig gestyled. Daar zijn we echt heel trots op. 

Atelier is nu een industriële en kleurrijke blokkendoos welke is in te kleuren naar eigen idee. Van business by day tot clubbing by night. We zijn nu al een tijdje bezig, maar zijn wellicht altijd wat te bescheiden geweest om met onze parel hard op de toeter te blazen. Dank dus voor deze gelegenheid om wat meer te vertellen over Amsterdams best kept secret. 

Eten: een restaurant in een omgebouwde wasstraat op een industrie terrein met terras vol in de zon. Wat eten wij dan zoal bij Atelier Amsterdam?

In eerste instantie zal je denken dat wij op een vrij gekke plek zitten, zo weggestopt op een industrie terrein in Amsterdam-Zuid. Maar we zitten wel echt tegen het Amsterdamse Bos, het Olympisch Stadion en de Nieuwe Meer geplakt. Eigenlijk maar vijf minuten fietsen van het Vondelpark. Dit alles zorgt in onze ogen dus voor die perfecte plek om ongestoord events te organiseren of verrassend uit eten te gaan. 

Op de vrijdag is ons restaurant open en laten we nog even hopen op een mooie nazomer want bij lekker weer is het daar genieten en stampvol. Het draait bij Atelier vooral om de sfeer en het samen kunnen genieten. Genieten van zon, gezelligheid, lekkere muziek en dus ook lekker eten. Bij het eten willen wij het vooral simpel houden en kwalitatief goed. Onze hamburgers van de BBQ vinden wij zelf de lekkerste die er zijn en verder zijn wij flink fan van de wrap. Het is gewoon een fantastische verpakking die we graag vullen met bijzondere vis-, vlees- of vega-combinaties. 

Dansen: Atelier is meer dan een restaurant en bewijst dit met het nachtprogramma. Wat zijn avonden geweest waar je trots op bent en wat gaat er nog komen?

Inderdaad, we hebben al genoeg mooie successen op het gebied van dance-events en afterwork-vrijdagen mogen meemaken, zoals Festimi, Frits, Lotje, Onder Ons en Jager Music. Voor de toekomst zijn we op dit vlak bezig met de lancering van een avondprogrammering onder de noemer Club Atelier. We spelen trouwens ook met de gedachte om een ochtend versie hiervan op te zetten. We kunnen in ieder geval mooi experimenten hier met van alles en nog wat en daar rollen automatisch de successen uit. Neem bijvoorbeeld de afterwork-vrijdagen. Die beginnen inmiddels lekker succesvol te lopen hier en is elke week weer een succes. 

Events: Wij hebben onze lancering van Foodini bij jullie gehouden en merkten dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Voor wie is Atelier een top event locatie en wat is er allemaal mogelijk?

Kijk, dan krijgen we toch nog weer een keer de mogelijkheid om positief los te gaan (lacht). De mogelijkheden bij ons zijn namelijk inderdaad zeer divers en wellicht zelfs eindeloos. Naast product of label lanceringen zoals die van jullie en zaken als product shoots en dergelijke zijn de events wel samen te vatten in een paar categorieën. Zoals hierboven al benoemd is er de horeca/dans tak. Bij mooi weer lekker op het terras, anders binnen. Met ons favoriete moment van de week de After Work op vrijdag. Verder heeft Atelier een duidelijke business toepassing: meet-ups, coachingsruimte, off site vergaderingen etcetera. Daarnaast zijn we inmiddels ook bekend om de feestjes en dance concepten als Festimi, Boiler Room, Lotje, Frits, Onder Ons en Jager Music die hier hun magie vertoonden, maar de zaak wordt ook heel vaak gehuurd voor grote verjaardagsfeesten en bedrijfsfeesten. En ook altijd leuk, kinderfeestje. Er is hier zoveel ruimte dus die kids kunnen hun lol op. 

Een concept wat we graag nog willen uitlichten is Invited Diners. Dit is een private diner co-creation concept van BEGIN (team management en coaching praktijk van Charly), Atelier en TAIDE (het uitzendbureau voor horeca personeel van creative partner Joep en zijn partner Jooske). Tijdens Invited Diners worden vanuit een bepaald thema vrienden uitgenodigd voor een diner. Deze vrienden mogen op hun beurt ook weer een select aantal van hun vrienden uitnodigen. Zie het als een kettingbrief. Zo ontstaan fascinerende en inspirerende avonden en vaak ook nieuwe vriendschappen of zakelijke avonturen. 

Daarnaast zijn de jongens van Onder Ons ook een mooi voorbeeld. Het is een groep vrienden met allemaal goede banen die een geweldig dance feest organiseren voor mensen zo rond de mid 30. Stijf uitverkocht. Dan ben zijn wij trots op die jongens, maar stiekem ook op ons dat wij dus die plek zijn waar dit soort feestje gehouden kunnen worden. Vorige week was de meest bijzondere, ter herdenking van een jonge ambitieuze Amsterdammer. Dat deed ons heel erg denken aan de broertjes Stutterheim van ID&T en het groepsgevoel van Sensation van toen. 

Management en team ontwikkeling. Wat gaan jullie hier mee doen? En voor wie?

Charly: ‘Ah, mijn passie BEGIN, daar vertel ik graag over.’

Ik drink en rook zelf niet en ben fanatiek hardloper. Dat is als een soort meditatie voor mij. Door al mijn bedrijvigheid merkte ik dat een topconditie, bewegen en soms offline kunnen zijn mij in staat stelt om optimaal te presteren. Fysiek en mentaal zijn voor mij een holistisch geheel en dus ga ik soms op beweeg, think en relax retreat met mezelf op mijn favo spot in de wereld: Formentera. Dan ga ik iedere dag hardlopen, beetje “mannen gymnastiek” (het lukt me niet om het Yoga te noemen haha), zelf ontwikkeling, plannen maken en gewoon lekker ontspannen aan het zwembad bij de BBQ en in mijn geval een 0.0. 

Het gevoel dat ik daar krijg, daar heb ik intensief een business van gemaakt. Met BEGIN combineer ik mijn passie voor mensen, events, hospitality en business development. Ik begeleid met BEGIN individuen en teams in een management development programma volgens een strak 1,2,3 componenten visie. 1 is bewegen, 2 is training/coaching/ontwikkeling en 3 is met elkaar ontspannen. Noem het een boostcamp. 

Atelier is een van de locaties waar dit plaats vindt, maar ook in Egmond en vooral meerdaags op het magische eiland Formentera (20 minuutjes met de boot vanaf Ibiza, maar niet te veel doorvertellen). Trajecten variëren van een kleine week tot een paar maanden. 

ENNIO (het bedrijf van Fons) is ook een bijzonder initiatief. ENNIO is een online platform voor de toeristen industrie waarbij specifieke vraag en aanbod elkaar online en vervolgens offline vinden. Mensen kunnen zich hier aansluiten en kunnen zich inkopen. Gezamenlijk bouwen zij aan dit bedrijf. Erg mooi en sociaal. Zo mag het wel vaker gaan in de wereld wat ons betreft.

En dan even over de toekomst….wat zit er in het vat?

Atelier vertegenwoordigt nu al zowel het industriële, urban en nature. Professionele coaches en organisatie/advies bureaus vinden steeds vaker de weg naar Atelier ten behoeve van trainingsdoeleinden en team ontwikkeling programma’s. Hierbij kan rustig en exclusief vergaderd worden en gecoacht onder het genot van goed eten en drinken. Bovendien biedt de omgeving met het Amsterdamse bos en de Nieuwe Meer uitgebreid mogelijkheden voor een break. De basis die wij hier hebben staat dus al stevig, maar willen wij wel uitbreiden. Bijvoorbeeld met het concept de Sportkantine, een vertrekpunt voor personal trainers om vanuit hier met hun klanten op pad te gaan naar het Olympisch Stadion of het bos en bij ons binnen het programma af te werken. 

Daarnaast zal BEGIN een running clubje starten vanuit Atelier. Iedere vrijdag om 17:00 starten we met een groepje een loop rondom het Amsterdamse bos om vervolgens aan te sluiten bij de vrijdag after work borrel. Het is bedoeld als lekkere stem off van de week, gewoon even met elkaar een uurtje rennen. Gewoon omdat het leuk is. Vanuit die positieve energie ontstaat dan vanzelf vaak wel het een of ander. 

Concluderend

Kortom, Atelier is een aanjager voor veel creativiteit en zakelijke kruisbestuiving.

Zegt het voort, but do not say it out loud to avoid spoiling the magic.

Hou deze parel stiekem ook maar een beetje geheim…A fuck it. Wees allen welkom en enjoy life.

Lekker via onze Facebook en Instagram volgen wat voor mooi’s er allemaal komen gaat.