Hoe onderhoud je pannen het best?

Inspiratie

Soms is het gebruiken van een bepaalde pan alleen al intimiderend, laat staan schoonmaken en onderhouden. Of je nou al jaren ervaring in de keuken hebt of net begint, het is altijd belangrijk dat je pannen onderhoud. Maar welke manieren zijn er dan en worden alle pannen op dezelfde manier schoongemaakt? Hier een paar tips zodat jij je aangekoekte pan weer helemaal brandschoon krijgt en houd! Foodini to the rescue.

Pannen onderhoudDe non-stick pan

Voor het gebruik van de non-stick pan kan je het beste met siliconen en houten spatels en lepels koken zodat deze niet beschadigt. In deze pan kan je het beste subtiele en delicate gerechten maken, zoals eieren, tosti’s, pannenkoeken en witvis. De non-stick pan is vaak erg makkelijk schoon te maken en wordt ook vaak door beginners gebruikt. Pannen onderhoud op zijn makkelijkst. Erg hete temperaturen verminderen de kwaliteit, dus grillen moet je niet proberen met deze pan! Een goede manier is gewoon met warm water en zeep. Baking soda en warm water schijnt ook erg goed te helpen om deze non-stick pan schoon te houden.

pannen onderhoudDe gietijzeren pan

Een gietijzeren pan wordt vaak gebruikt voor grillen en bakken van bijvoorbeeld zalm en vlees. Deze pan kan je niet alleen op hoog vuur zetten maar ook in de oven. Deze pan kan je het beste schoonmaken met een staal wollen spons en zo het vet of de viezigheid eraf te schrobben. Wanneer de je pan afspoelt is het belangrijk om deze gelijk te drogen. Als de pan helemaal droog is kan je er een laag lijnzaadolie in doen en de pan hiermee invetten. De gietijzeren pan is poreus en door de olie worden de poriën goed gevuld en ontstaat er een stabiel kookoppervlak. Veeg de olie met een schoon doek van de pan. Zet de pan dan een uur in de oven op hoge temperatuur zodat de olie met het gietijzer bindt. Als de gietijzeren pan dan uit de oven komt heeft het een gloednieuwe laag.

Pannen onderhoudDe roestvrijstalen pan

Deze pan kan ook in de oven worden geplaatst om bijvoorbeeld voorgebakken vlees te laten garen.  Met een roestvrijstalen pan is er vaak de angst dat eten zal aankoeken. Om dit te voorkomen kan je de pan gebruiken wanneer deze al voorverhit is en er genoeg olie gebruikt wordt. Qua pannen onderhoud is het handig om deze goed schoon te krijgen door de pan te verhitten en een laagje heet water in de pan schenken. Met een houten spatel kan je de resten wegvegen en daarna het water eruit gieten. Een andere manier om de RVS pan schoon te maken is om een soort papje van soda en warm water te maken. Laat even in de pan intrekken en spoel dan af.