Wat denk jij: kan je perceptie van smaak beïnvloed worden door de muziek die je hoort tijdens het eten?
Uit een onderzoek van Oxford University waarbij onderzocht werd of en hoe muzieksoorten een effect kunnen hebben op de smaakperceptie blijkt dat er veel factoren zijn die de waarneming van smaak kunnen beïnvloeden. Zo blijkt dat je bij het drinken van bepaalde wijnen beter naar muziek met een mineur-toon kan luisteren dan met een majeur-toon. En dat de smaak ook afhankelijk kan zijn van hoe prettig jij de gespeelde nummers ervaart.
Hoogleraar Charles Spence onderzocht hoe muziek onze smaak beïnvloed. Dit deed hij door middel van nieuwe technologie zoals Sony’s Multiroom Audio te gebruiken. In elke kamer ervoeren de gasten een andere dineerervaring doordat er een ander genre muziek werd gespeeld. Op deze manier konden de gasten in elke kamer ervaren wat dit met hun smaakperceptie zou doen.
Zintuigelijke overdracht
Zo bleek dat de gasten die tijdens het dineren naar klassieke muziek luisterden de wijn en andere dranken duurder inschatten. Ook bleek dat hoe mooier men de muziek vond hoe beter het eten bleek te smaken. Zintuigelijke overdracht is een complex fenomeen. Het zorgt ervoor dat onze mening over de sfeer en muziek wordt overgedragen naar onze smaakpapillen!
Charles Spence over zintuiglijke overdracht: “We proeven met onze zintuigen, niet met onze mond” het is niet onze tong die het eten proeft, het zijn onze hersenen die de mond voorbereiden op smaakervaringen. De omgeving is wezenlijk van invloed op onze culinaire ervaring – muziek kan het gehemelte reinigen, smaak beïnvloeden en veranderen en kan een ervaring versterken. Zo kunnen kleine veranderingen in de omgeving onze eetervaring werkelijk naar een hoger niveau brengen.”
Maar ook bij wijn en andere dranken ontstond er door middel van het horen van de juiste klanken een wereld van verschil. Wanneer er wijn werd geproefd tijdens het horen van bijpassende muziek werd deze 10-12 procent hoger beoordeeld dan wanneer er muziek werd gespeeld die niet bijpassend was. De wijnen zouden ook zoeter smaken tijdens het horen van de muziek dan wanneer het helemaal stil was.
Digital Seasoning
Zout en peper of andere seasoning blijkt dus misschien evenveel als niet minder effect te hebben op hoe wij een gerecht meer of andere smaken kunnen geven. Verschillende muzieksoorten kunnen hier dus evengoed voor gebruikt worden. Al is smaak ook niet alles. Uit het onderzoek blijkt ook dat het tempo en ritme van de muziek effect heeft op hoe snel of langzaam je eet. Langzame muziek zou de smaken langer in de mond houden terwijl muziek met een sneller tempo de smaak snel zouden doen verdwijnen.
Mocht je ooit teleurgesteld zijn over hoe je gerecht smaakt, ondanks alle aandacht en tijd die je hebt gestopt in het volgen van het recept, of hoe groot je verwachtingen waren toen je de omschrijving op het menu las, het zou dus zomaar aan de muziek kunnen liggen.
Nu dus snel aan de slag, bijvoorbeeld met deze zalm taco’s. Wat zou jij voor nummers hierbij “serveren”?