Hoe kies en gebruik je de juiste olijfolie?

Inspiratie

Bij het kopen van een fles olijfolie gaat men vaak af op het uiterlijk van de fles en de aantrekkelijke, lage prijs. Maar er is veel meer waar je aan moet denken bij het kiezen van de juiste olie. Een goede olijfolie kan een gerecht namelijk maken of breken. Het zou ook enorm zonde zijn om een goede olijfolie te verspillen door deze te lang te laten staan of de verkeerde olie op te hoge temperatuur te gebruiken! Daarom hier een paar tips voor de volgende keer dat je naar een willekeurige fles (of blik) olijfolie grijpt.

De fles

Het uiterlijk, en zo ook die van een fles olie, zegt niet altijd alles. Etiketten waar  ‘echte kwaliteit’ of ‘puur Italiaans’ op staat zeggen niets over de kwaliteit. Net zoals dat een mooi Toscaans landschap op de fles niet betekent dat olijfolie ook echt uit Italië komt. De kwaliteit van de olijfolie gaat snel achteruit als deze wordt blootgesteld aan licht. Een donkere fles is daarom de beste keuze als het gaat om het uitkiezen van de juiste fles olijfolie. Een blik is ook een goed alternatief! Probeer ook de zuurgraad van de olijfolie te vinden, deze mag niet hoger zijn dan 0,8%. Heb je een fles waarop staat de zuurgraad 0,5% is dan heb je eigenlijk de perfecte zuurgraad.

 

Productie en oogst

Kijk altijd naar waar de olie vandaan komt en de productiedatum. Je wil het liefst een olijfolie kopen en gebruiken binnen een jaar na de oogstdatum. De oogst van de olijven in Europa is altijd in de herfst of in de winter. Het vorige jaar waarin deze geoogst is zal dus op de fles komen te staan.

Smaak

Ruiken en proeven is heel belangrijk! Probeer dit daarom ook altijd te doen voordat je een fles koopt. Vind je de olie te bitter of te zuur? Smaak is heel persoonlijk en betekent daarom niet dat de olie niet goed meer is. Er zijn veel mensen en experts die zeggen dat een goede olijfolie bij het proeven een soort scherp randje moet hebben of een beetje moet branden achter in de keel. Dat laatste schijnt een teken van veel vitamine E te zijn.

Bewaren

De olie blijft het beste goed op een donkere plek. Heb je dus geen donkere fles olie gekozen dan kan je deze gewoon op een donkere koele plek bewaren. Als er nog een dop op de fles zit dan blijft hij na de productiedatum anderhalf jaar tot twee jaar goed.

Gebruik

Men neigt al snel naar de extra vierge olijfolie. Deze olie is van de eerste persing en is alleen met druk geperst. Omdat er veel anti-oxidanten in zitten doordat deze koud geperst is en dus veel gezondheidsvoordelen heeft wordt deze olie ook als de duurste kwaliteit olie beschouwd. Bij het verwarmen van deze olie kunnen er schadelijke stoffen vrij komen en gaat er veel van de smaak verloren. Deze olie kan je het daarom het beste gebruiken voor salades, koude sauzen of tapenades, maar ook om je gerecht af te maken. Olijfolie kan een gerecht uitbalanceren door als tegenhanger voor zure en donkere smaken te gebruiken.

Wil je koken met olijfolie dan wordt aangeraden normale, geraffineerde olijfolie te gebruiken. Deze olie komt van de raffinering van 0lie van eerste persing. Bij dit proces worden onzuiverheden uit de olie gehaald en daarbij gaat ook wat smaak verloren. Daarom heeft de olie een minder uitgesproken smaak en hoef je je geen zorgen te maken om het verliezen van de smaak bij het bakken en braden.