Bourgondische lifestyle én gezond, het kan!

Inspiratie

Ga je graag uit eten, maar wil je wat gezonder eten in het nieuwe jaar? Zet dan in je agenda dat je voor het eind van het jaar nog even je zorgverzekering checkt. Elke basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld 3 uur bij een diëtist (als je door je eigen risico heen bent). Maar nog interessanter kan het voor je zijn om te kijken of je in aanmerking komt voor een leefstijlprogramma.

Genieten en gezond eten

Gezond eten en veel bewegen is hip. En niet alleen dat. Het laat je simpelweg goed over jezelf voelen. Daarom dat steeds meer zorgverzekeraars inzetten op programma’s die je helpen bij een gezonde levensstijl. En het voordeel van een gezonde levensstijl is ook dat je lichaam weerbaarder is wanneer je dan een keertje geen trek hebt om bewust bezig te zijn. Zo gaan gezond eten en genieten hand in hand.

Onze voorouders waren zo gek nog niet

Dat het ene het andere niet uitsluit was al bij onze verre voorouders bekend. Een van de belangrijkste richtlijnen binnen de eeuwenoude gezondheidsleer ayurveda is de 80/20-regel. Doe je 80% van de tijd hoofdzakelijk wat goed voor je lichaam en geest is, dan heb je vervolgens 20% de tijd om je dieetregime los te laten en te genieten van wat jou blij maakt.

Als jij namelijk blij en ontspannen bent, is je spijsvertering ook blij en functioneert het beter. Je parasympatisch zenuwstelsel wordt dan geactiveerd. Goed, aan jou uiteraard de keuze om je eigen draai aan de invulling van deze eeuwenoude regel te geven. E-nummers here we come!

Goede voornemens!

Maar even serieus. Om in aanmerking te komen voor vergoeding van een leefstijlprogramma vanuit de basisverzekering dien je wel aan enkele voorwaarden te voldoen. Je hebt een matig gewicht-gerelateerd gezondheidsrisico’. Heb je dit niet? Dan kun je met een aanvullende verzekering alsnog deelnemen aan een leefstijlprogramma. Dit programma bestaat uit drie pijlers: gezonder eten, meer bewegen en gedragsverandering bewerkstelligen. Check of dit alvast iets is voor je lijstje aan goede voornemens.

Ignorance is geen bliss

Maar kijk ook eens naar vergoedingen in het geval je last hebt van coeliakie/glutenintolerantie. Het is niet zo dat dit door een basisverzekering wordt vergoed, maar als lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (die bestaat inderdaad), kun je wel in aanmerking komen voor een dieetvergoeding. Vaak zijn dit soort vergoedingen niet bekend bij het grote publiek, maar het kan dus echt lonen om jezelf goed in te lezen. Ignorance is geen bliss in dit geval.

Bourgondisch gezond

Ben je geïnspireerd geraakt om je Bourgondische levensstijl te verweven met een gezonde levensstijl, onderzoek dan welke zorgverzekering in 2024 jou het beste gaat helpen. Een win-win-situatie is mogelijk!