Zo kies jij je favoriete wijn!

Inspiratie

Je favoriete wijn? Welke is dat? Niet meteen in de stress schieten als je nu niet meteen met een indrukwekkende naam kan komen. Een dure wijn uit een goed wijnjaar, die je al jaren in je kelder hebt liggen of die je maar wat graag in je bezit zou willen hebben. Natuurlijk, het is leuk als je zo verzot bent op wijn dat je dit hebt, maar ook zonder een exclusief exemplaar in
je bezit te hebben of zelfs maar te kennen, kun je prima een favoriete wijn hebben. Misschien heb je hem alleen nog niet ontdekt, of heb je er nog nooit over nagedacht.

wijn

Iedereen heeft voorkeuren qua wijn

Als het om wijn gaat, heeft iedereen zo zijn of haar voorkeuren. Geen probleem, want er is zo ontzettend veel keuze dat er voor iedere wijndrinker wel een wijntje is dat het lekkerst smaakt. Om erachter te komen welke dat voor jou is, kun je eens beginnen bij de basis.

Wat voor wijn vind je over het algemeen lekkerder? Geniet je meer van een rode wijn, of drink je liever wit? Als je deze vraag kunt beantwoorden, waarbij er uiteraard geen goede of foute antwoorden bestaan, ben je al een aardig eind op weg.

Vervolgens ga je verder kijken. Als je voorkeur uitgaat naar rode wijn, kan hij je dan niet zwaar genoeg zijn? Een volle wijn, met een stevige smaak? Of houd je het liever juist wat lichter? Eenzelfde soort vraag kun je jezelf ook bij witte wijn stellen. Houd je van zoet, of eerder van droog?

wijn

Het land kan ook een verschil maken

Als je bovenstaande vragen hebt beantwoord, kun je al aardig onder woorden brengen welke wijn je het liefst drinkt. Mocht je op een feestje gevraagd worden wat voor wijn je wilt, sta je zeker niet voor gek als je als antwoord een droge witte wijn kunt geven of aan kunt geven dat je voorkeur uitgaat naar een niet te zware rode wijn.

Wil je je voorkeur nog verder ontdekken, dan zou je eens naar de landen van herkomst kunnen gaan kijken. Eenzelfde soort druif kan namelijk, afhankelijk van waar hij aan de stokken hangt, een heel andere smaak hebben. Zo kan een Franse wijn die gemaakt is van een chardonnay-druif heel anders smaken dan een Italiaanse chardonnay. Een druifsoort is dus niet per se gebonden aan een land. Wel kan de smaak van dezelfde druif door de verschillen in bijvoorbeeld klimaat, grondsoort en weersomstandigheden heel anders gaan smaken. Daarom zal een Franse rode wijn heel anders smaken dan een Duitse, omdat de Franse veel meer zon heeft gehad.