Dit eten wordt gezonder als je het bakt

Inspiratie

Met afhaalrestaurantjes op alle hoeken van de straat en het gemak van de vele bezorgdiensten ligt het ‘even snel iets halen of bestellen’ altijd op de loer. Uiteraard heb je soms van die dagen dat de zin om te koken gewoonweg niet aanwezig is, laat staan dat je zin hebt om bezig te zijn met je ‘meal prep’ voor de komende dagen waarop je gaat sporten. Feit is toch wel dat als je niet de tijd neemt om je eigen eten te bereiden je serieus wat voedingstoffen kan mislopen. Volgens een studie van de Johns Hopkins University blijkt dat mensen die hun maaltijden thuis bereiden gezonder eten en minder calorieën in een maaltijd hebben. Onderdeel van het gezonder maken van een maaltijd, thuis of bij een restaurant, is het bakken of koken van sommige producten. Met name een hoop van jouw favoriete groentes worden gezonder door ze te bakken.

Voordat we beginnen over welke groentes gezonder worden als je ze kookt of bakt, zijn er wel een aantal factoren die je in gedachte moet houden. Het belangrijkst is de manier waarop je ze klaarmaakt. Dr Josh Axe (oprichter van Ancient Nutrition) zegt dat in water koken, stomen en bakken meer antioxidanten naar boven brengt in groentes. Wanneer je bakt in gezonde vetten zoals ghee boter of kokosolie absorbeer je de aanwezige voedingstoffen nog beter.

Hoe werkt dat dan? “Bij bepaalde etenswaren zorgt hitte voor een afbraak van de celwanden, waardoor er meer antioxidanten vrijkomen uit het eten. Dit maakt het makkelijker voor ons lichaam om deze op te nemen”, vertelt Alissa Rumsey van Alissa Rumsey Nutrition and Wellness in New York City.

Genoeg feitjes voor vandaag. Welke groentes hebben we het dan over?

Wortelen

De beta-caroteen in wortelen wordt drastisch verhoogd en zet zich om naar vitamine A als je deze groente blootstelt aan hitte.

Wortelen niet alleen goed voor je ogen.

Bok Choy

Ontzettend populair in Azië en dus met reden. Net als met wortelen stijgt de hoeveelheid beta-caroteen in bok choy als je het kookt. Ook zijn er studies die aantonen dat mensen die kruisbloemige groentes eten (waaronder bok choy) een verlaagd risico hebben op long-, prostaat- en darmkanker.

Pak-Choi mag natuurlijk ook.

Asperges

“Door het koken van de asperges breken de celwanden af en geeft de asperge veel meer antioxidanten af dan een rauwe” zegt Dr Josh Axe. Hierdoor kun je tot 98% meer quercetine krijgen. Ohja, extra bonus: het is een natuurlijk afrodisiacum dankij het foliumzuur en de vitamine B6. Ook leuk toch.

Shiitake

Shiitakes bevatten phytonutrients die helpen voorkomen dat cellen langs de wanden van je bloedbaan plakken en daar ongewenst ophopen. Hierdoor verbetert je bloedcirculatie en dat bevordert een gezonde bloeddruk. Onderzoek door de International Journal of Food Sciences onthult dat shiitake paddenstoelen het beste hun voedingswaarde behouden als je ze grilt of zelfs in de magnetron stopt.

 

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren