Espressomachines: hoe kies jij de perfecte voor jou!

Inspiratie

Echte koffieliefhebbers genieten graag van een espressootje in de ochtend of vroege avond. Hoe heerlijk is het dan om een eigen espressomachine in huis te hebben? Maar koffie is hotter dan ooit tevoren en de hoeveelheid espressomachines om uit te kiezen is overweldigend. Waar moet je op letten bij de aanschaf van jouw eigen espressomachine? In dit artikel helpen we je een eindje op weg.

Vergelijken

Zoals bij elk apparaat dat je aanschaft, kan het geen kwaad om op voorhand even wat vergelijkend warenonderzoek te doen. Dit betekent niet dat je alle mogelijke espressomachines moet gaan testen natuurlijk, maar je kunt wel een voorselectie maken op basis van de espressomachines die veel goede beoordelingen krijgen. Vaak kun je op
websites waar ze dergelijke apparaten aanbieden ook filteren op ‘best beoordeeld’. Zo weet je zeker dat jij straks de beste espressomachine in handen hebt.

Welke functies heb ik nodig?

De meeste espressomachines doen veel meer dan alleen espresso zetten. Je kunt vaak ook latte macchiato maken, gewone koffie, soms ook chocolademelk of thee. Bedenk wat jouw favoriete drankjes zijn en ga ook even goed bij jezelf na welke functies jij noodzakelijk vindt bij een espressomachine. Misschien hecht jij er heel veel waarde aan als de espressomachine jouw kopje verwarmt. Als dat je wat minder boeit, is het zonde om wel voor die functie te betalen. Er zijn ook espressomachines met een extra sterke boiler, waardoor je sneller achter elkaar een nieuw kopje koffie kunt zetten. Handig als je met meerdere koffieliefhebbers in een huis woont, maar als het overbodig is, laat deze functie dan achterwege. Het kost immers wederom een paar centen extra.

Reiniging

De meeste espressomachines begeven het uiteindelijk door de ophoping van kalk of andere schadelijke mineralen in de leidingen. Het is ontzettend moeilijk om deze leidingen handmatig schoon te houden. Gelukkig bestaan er ook espressomachines met een automatisch reinigingssysteem, die na ieder bakje koffie dat ze zetten de boel ook even goed schoonmaken. Als je wilt dat jouw apparaat langere tijd meegaat kan het een heel goed idee zijn om voor die functie wat extra geld neer te leggen.

Ga voor kwaliteit

Ten slotte: ga voor een espressomachine van goede kwaliteit. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, dus dat is een kwestie van je goed laten adviseren en goed inlezen op reviews. Het is wel belangrijk om hierbij te onthouden dat goede kwaliteit niet noodzakelijkerwijs samengaat met een hoge prijs. Goede kwaliteit gaat ook niet noodzakelijkerwijs samen met heel veel bijzondere extra functies. Uiteindelijk hoeft een goede espressomachine maar één ding goed te doen: dat is een lekker bakje espresso voor je zetten. Geniet ervan!