Sushi 1.0: dos & dont’s voor de eerste keer sushi in Amsterdam

Inspiratie

Wie dacht dat sushi een trend was die wel over zou waaien heeft het goed mis ingeschat. Al velen Nederlands genoten van deze oh zo populaire Japanse rolletjes, maar uiteraard zijn er ook mensen die het nog nooit geproefd hebben. Ga jij voor het eerst sushi eten, dan bestaat de kans dat je dit gaat doen in Amsterdam. Wij geven je in dit artikel alle info die je moet weten; van de basis ingrediënten tot handige tips.

sushi

Waar komt sushi vandaan?

Hoewel sushi tegenwoordig bekendstaat als typisch Japans eten, is deze delicatesse oorspronkelijk ontstaan in Zuidoost-Azië. Hier werd eeuwen geleden vis gefermenteerd in zure rijst om deze zo lang mogelijk te kunnen bewaren. Later verspreidde deze methode zich naar andere landen, waaronder naar Japan. Hier werd de rijst niet weggegooid, maar opgegeten samen met de vis. Et voilà: de eerste vorm van sushi was geboren.

sushi

De basis

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft de betekenis van het woord sushi niets te maken met rauwe vis. In plaats daarvan heeft het te maken met het hoofdbestanddeel van sushi: rijst. Sushi betekent letterlijk ‘met azijn bereide rijst’. Naast rijst bevat de meeste sushi vis. Je kunt gaan voor tonijn, zalm, inktvis, krab of octopus: de keuze is reuze. Om de sushirollen te omwikkelen, worden smaakvolle velletjes nori (zeewier) gebruikt. Met deze basisingrediënten zijn honderden vormen van sushi mogelijk. Houd je niet zo van vis? Dan bestaat er ook sushi met vlees, kip, tempuragerechten, groenten en ei. Voor ieder wat wils!

Sushi

Beginners guide: sushi eten in Amsterdam

1: Hoe eet je met stokjes?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, wordt sushi van oorsprong met stokjes gegeten. Alles behalve handig als je voor het eerst gaat sushi eten in Amsterdam. Maar oefening baart kunst. Hier een korte handleiding:

  1. Leg het eerste eetstokje neer tussen je duim en wijsvinger en laat ‘m rusten op je middelvinger;
  2. Klem het tweede stokje ook tussen de duim en wijsvinger, maar dan hoger. Meer richting het bovenste vingerkootje;
  3. Beweeg het bovenste stokje met je wijsvinger op en neer. Zo kun je met het puntje eten vastgrijpen!

2: Wat krijg je bij de sushi geserveerd?

Sushi wordt normaal gesproken geserveerd met wasabi, gember en sojasaus. Als je voor de eerste keer sushi eet, is het aan te raden om niet te veel van de wasabi en gember te nemen (tenzij je een groot fan bent van pittig eten). Sojasaus daarentegen heeft een zoutige smaak en is heel lekker om te combineren met sushi.

3: Welke soorten sushi zijn er?

In de basis zijn er vijf typen sushi die op het menu staan. Door de vele ingrediënten zijn er wel oneindig combinaties mogelijk. Dit zijn de vijf belangrijkste:

  • Nigiri: een stukje vis dat op een bedje van rijst is gelegd;
  • Sashimi: vis of schaaldieren, meestal rauw geserveerd zonder toevoegingen;
  • Maki: sushirijst, vulling van vis of groente, gewikkeld in nori;
  • Uramaki: vergelijkbaar met maki, alleen zit de sushirijst aan de buitenkant en de nori aan de binnenkant;
  • Temaki: lijkt op een ijshoorntje vol met lekkere ingrediënten.

Naar welk restaurant dan nu?

Ga je voor de eerste keer sushi proeven? Dan raden wij je aan om naar een restaurant te gaan. Slecht bereide sushi kan de ervaring verpesten en ervoor zorgen dat je nooit meer sushi wil eten. Dat zou enorm zonde zijn! Geen supermarkt verpakking of online bestelling dus, maar aanschuiven in een goed Japans restaurant als je gaat sushi eten in Amsterdam. 😉