De Pizzabakkers x Restaurant Tres: een unieke samenwerking.

Inspiratie

‘Never waste a good crisis’. Een bekende uitspraak, maar door de afgelopen corona-periode maar wederom weer eens bewezen. In lastige periodes kunnen de mooiste dingen ontstaan en zo ervaart De Pizzabakkers dan ook zeker de samenwerking met restaurant Tres. Het resulteerde in een ‘keuken-take-over’ voor een dag (waar yours truly bij aanwezig mocht zijn) én een culinaire pizza die de hele maand juli bij De Pizzabakkers op het menu zal staan.

De Pizzabakkers

De Pizzabakkers x Tres

Twaalf jaar geleden stond Michael van der Kroft dagelijks in de keuken van De Pizzabakkers Haarlemmerdijk in Amsterdam. Nu is hij eigenaar van culinair restaurant Tres in Rotterdam. Inmiddels dus eigenaar van een veelgeprezen restaurant, maar zijn dagen als pizzaiolo (pizzamaker) is hij nog niet vergeten. Reden genoeg dus om de handen ineen te slaan.

Het is een samenwerking tussen twee restaurants die ambacht, kwaliteit en de herkomst van hun producten centraal zetten. De Pizzabakkers bakt pizza’s op traditionele Romeinse wijze in een Italiaanse houtoven, terwijl Tres zoekt naar innovatieve manieren om culinaire gerechten te creëren met lokale ingrediënten. Waar Tres enkel kiest voor lokale Nederlandse producten, kiest De Pizzabakkers enkel voor lokale Italiaanse producten. Beide restaurants vinden de herkomst van hun producten van groot belang en nemen deze veelal af van lokale boerenfamilies.

Zelf thuis genieten: pizza van de maand

Op woensdag 23 juni was Michael van der Kroft even terug op het oude nest. Hij nam de keuken van zijn voormalige werkgever voor één dag over om de aanwezige gasten zijn eigen interpretatie van het menu van De Pizzabakkers voor te schotelen. De twaalf pizza’s én de pizza van de maand vertaalde hij voor de gelegenheid naar dertien gangen in Tres-stijl: speels, hyperlokaal en alles huisgemaakt. Zo inspireerde de pizza Caprese hem tot een gerecht met tomaat, roos, koji, kruisbessen en kreeft.

Een van de dertien gangen die Michael van der Kroft bedacht is de Pizza di Tres. Vanaf 1 juli kunnen alle gasten van De Pizzabakkers deze nieuwe pizza van de maand proeven. De pizza is belegd met mozzarella, tijm, Parmezaanse kaas, gele tomaatjes, ‘nduja, rucola en Lardo di Conca. Het laatstgenoemde ingrediënt is rugspek van het varken, gekruid in marmeren bakken.

Nog de hele maand juli is deze pizza van Michael van der Kroft op het menu van De Pizzabakkers te vinden.