De 5 lekkerste IPA’s van Nederlandse bodem.

Inspiratie

Januari is van veel mensen niet perse hun favoriete maand. Donker, druilerig en niet gevuld met feestdagen en überhaupt vrije dagen. Toch vinden wij dat januari gewoon hartstikke leuk kan zijn, maar je moet gewoon je eigen slingers ophangen. Bijvoorbeeld door af en toe gewoon te doen alsof het wat zomerser is dan het in werkelijkheid is. Hoe? Gewoon lekker wat frisse IPA’s drinken. Nederlandse IPA’s nog beter! Hier komen in onze ogen de beste IPA’s voor deze klus.

Maar eerst kort, wat is een IPA eigenlijk?

IPA = India Pale Ale

De IPA is in onze ogen een perfect voorbeeld van hoe ‘nuttig’ soms per ongeluk kan leiden tot de mooiste dingen. India Pale Ale (IPA) werd vroeger namelijk in Engeland gemaakt voor de in India gestationeerde Britten. Extra hop zorgde voor betere houdbaarheid en gaf het daardoor ‘per ongeluk’ zijn typische smaak. IPA’s zijn goud- tot koperkleurig en de Engelse IPA’s zijn vaak aards en bloemig, terwijl Amerikaanse IPA’s meer focussen op hoparoma’s, zoals citrus. Maar wij delen dus onze 5 favo IPA’s van Nederlandse bodem.

5. Kompaan Handlanger

Oranje amberachtig van kleur, welke een beetje doortrekt in de kleur van de kraag. Niet te zoet, maar zeker wel veel fruit. Dat fruit krijg je terug in de nasmaak, samen met een bittertje die lang aanhoudt. 8.2% en bijkomend voordeel: deze gaat heel goed samen met een hamburger van de BBQ.

IPA

4. De Eeuwige Jeugd Gladjanus

Laag in percentage (4.6%) en daardoor heerlijk doordrinkbaar. Het biertje is een soort van mistig blond, met gebroken witte schuimkraag. Citrus, lichte zuren met hoppige bitters na. Een echte tarwe IPA met frisse tarwe toetsen.

IPA

3. De Molen Vuur & Vlam

Door de ietwat oranje kleur met de flinke, beetje gebroken witte schuimkraag is dit een mooi biertje om te zien. Geldt dan ook voor het cleane uiterlijk van het etiket. De smaak is fruitig, citrusvruchten zoals grapefruit en sinaasappel maar wat wij het leukst vonden: het tropische fruit, zoals mango.

Zet hier een bord spareribs naast en je avond kan niet meer stuk.

IPA

2. Oedipus Pais Tropical

Uit onze hoofdstad van de altijd creatieve mannen van Oedipus. Deze IPA is ontzettend verfrissend met veel tropische fruittonen. Toch wordt het een mannelijk biertje door een vleugje cactus (!) en de droge bittere nasmaak. Feest.

IPA

1. Het Uiltje Dr. Raptor

De numero uno! Wij gaan gewoon eerlijk met jullie zijn want stiekem vonden wij de IPA van Oedipus precies even lekker als deze van Het Uiltje, maar dat etiket!! Naast dus een te gek etiket met stripje over Dr. Raptor is deze IPA stevig, krachtig en vol met hop. Wederom het door ons geliefde tropische fruit en aardig wat bitterheid. Geschikt voor elk moment, behalve dan misschien door de 9.2%. Wij vonden hem heel goed gaan met rijpe kaas.

IPA