De kunst van het koffiezetten De kunst van het koffiezetten

De kunst van het koffiezetten

Inspiratie

Tegenwoordig sta ik een uur eerder op dan ik normaal deed. Hoe en wanneer dat precies is gekomen is mij eigenlijk ontgaan, maar tegenwoordig is het een gegeven.  De ochtend wordt meer en meer belangrijker voor mij naar mate ik ouder word. 29 ben ik nu, dus ik zou mezelf niet oud willen noemen. Wel ben ik op een leeftijd dat ik inmiddels weet wat belangrijk voor mij is en zijn het de kleine zaken waar ik steeds meer waarde aan hecht. De ochtend is een rustpunt geworden en daarmee bijna altijd een goed begin van mijn dag. Niks haast, niks snel ontbijten en al zeker niks snel, slechte koffie naar binnenwerken.

Mijn ochtend staat tegenwoordig in het teken van “de kunst van het koffiezetten”.

Stap 1: Goede bonen zijn goud waard.

Het is belangrijk om te realiseren dat je nog zo hard je best kunt doen op het zetten van een kop koffie, maar dat dit nooit echt iets zal worden als de koffiebonen slecht zijn. Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat het ontzettend persoonlijk is welke koffiebonen voor jou precies de goede zijn om je dag mee te starten. Vragen wat iemand de beste koffie vindt, is net als vragen wat iemand de beste wijn vindt. Toch is er altijd één factor die leidend is voor de kwaliteit van de koffie: de versheid.

Om dus tot de bonen te komen die voor jou helemaal top zijn, raad ik twee dingen aan:
1. Vind een koffiezaak in de buurt die zelf hun bonen roosteren (ipv winkels die hun koffie inkopen en maanden bewaren).
2. Probeer lekker veel soorten uit en klets erover met de koffiezaak-eigenaar. De meeste mensen in dit soort speciaalzaken zijn ontzettend bereid om je hier verder in te helpen en hebben veel verstand van zaken.

De bonen kun je uiteraard zelf malen, maar deze koffie speciaalzaken zijn daar uiteraard ook super in.

Koffiezetten

Stap 2: vind het juiste apparaat

Maak je leven makkelijk met een goed koffieapparaat of ga voor de old school kwaliteit met bijvoorbeeld een French Press. Beide zijn uitermate geschikt voor je perfecte bakkie in de ochtend, dus zet ik voor jullie even de twee onder elkaar en laat de keuze in het midden.

De French Press

Is een ontzettend simpel koffiezetapparaat ontworpen in Frankrijk 1850. De French Press is een glazen cilinder met een “zuiger” strak in de cilinder. De zuiger heeft een metalen cirkel met gaatjes en deze duwt de koffieprut naar de bodem, na een paar minuutjes brouwen. Kokend water gaat bij de gemalen koffiebonen en door de druk van de zuiger zet je een mooi kopje koffie. Simpel en effectief. Niet perse sofisticated of een aanwinst in je keuken.

Espressomachine voor gemalen koffie

Ik heb dus besloten om niet mijn bonen zelf te malen en dus heb ik gezocht naar een apparaat dat er qua design super uitziet en mijn dierbare koffie elke ochtend perfect zet. Mijn keuze viel op de X1 Ground van Illy. Door dit apparaat voel ik mij gelijk een echte barista door de pistons, filters, maatschepjes en handstamper. Ik kan lekker zelf bepalen of ik veel of weinig koffie gebruik en hoe hard ik hem aanstamp. Hiermee bepaal ik dus perfect de sterkte van mijn koffie, want hé geen enkele ochtend is hetzelfde.

Koffie zetten
Uiteraard ook voor onderweg

Stap 3: Koffiezetten met oog voor detail

De bonen zijn gemalen, het apparaat ronkt en de geur van koffie komt de keuken in. Tijd voor de laatste stap. Te vaak krijg ik een goede koffie in een lelijke koffiemok. Het servies is 9 van de 10 keer bij elkaar geraapt en als man met oog voor detail vind ik dat simpelweg zonde. Lieve mensen, gun jezelf een mooi koffieservies en je koffiemomentje wordt nog zo veel mooier. Voorbeeld van oog voor detail? De Illy Art Collection x Marc Quinn bijvoorbeeld.

Quinn staat bekend om zijn indrukwekkende en emotionele kunstwerken die gericht zijn op het menselijk lichaam en de relatie met natuur en schoonheid. Marc Quinn haalt zijn inspiratie uit zijn serie ‘Iris’: een verzameling schilderijen op cirkelvormig canvas die de iris van het oog reproduceren. Kleurrijke patronen van de schotel die weerkaatsen op het reflecterende koffiekopje staan hierbij centraal.

Koffie zetten
Marc Quinn illy Art Collection libro espresso

Met deze drie simpele, maar essentiële stappen is mijn koffiemomentje meer dan gewoonweg koffie drinken. Het prikkelt alle zintuigen, mijn geest en inspireert mij voor de dag die komen gaat.