Hiken + Eten + Genieten = Culinaire Jacobsweg 2021

Inspiratie

Het afgelopen jaar werden citytrips ingeruild voor bezoekjes aan natuurhuisjes door het hele land en met mazzel in het buitenland. Conclusie? Eropuit in de natuur is niet alleen voor pensionado’s, maar net zo goed voor jonge, frisse en food-minded levensgenieters. Oostenrijk, en dan specifiek Ischgl, heeft dit ontzettend goed begrepen. Sterker nog; ze wisten dit allang. Ze organiseren namelijk al sinds 2008 de Culinaire Jacobsweg, een perfecte combinatie tussen hiken, buiten zijn en culinaire gerechten met respect voor traditie en simpelweg genieten.

Culinaire Jacobsweg

Culinaire Jacobsweg: een letterlijk hoogtepunt voor je smaakpapillen

Ischgl. Paznaun. Tirol. De meeste mensen herkennen deze namen wanneer ze wintersport tot hun jaarlijkse vakanties rekenen. Zelf ben ik geen wintersporter (shame on me) en was ik dus ook niet erg bekend met Ischgl en omgeving. Om aan te tonen dat de Paznaun regio ook in de zomer een geweldig gebied is hebben wat creatieve koppen daar de Culinaire Jacobsweg bedacht; een zomers event waarbij je al hikend/wandelend de lekkerste dingen van de regio gaat ontdekken.

Hoe? Door zes award winning chefs te koppelen aan zes prachtige alpenhutten. Wandel vanuit je startpunt naar één van deze hutten en geniet daar van een top-class gerecht wat je een letterlijk hoogtepunt geeft voor je smaakpapillen. Martin Sieberer is naast topchef (in het hotel waar wij verbleven, maar daarover later meer) zeker ook het uithangbord van de Culinaire Jacobsweg. In dit jaarlijkse event combineert hij al zijn liefdes; de bergen rondom thuis en de gerechten die het gebied kleur en smaak geven.

Extra gaaf dit jaar zijn de Young Chefs of Paznaun. Aanstormend talent uit de regio die op deze manier een mooie kans krijgen om te laten zien wat de ‘jonkies’ in huis hebben.

Liefde voor de bergen én voor de ware smaak van Tirol

De zes chefs die dit jaar de gerechten hebben gecreëerd hebben meerdere dingen met elkaar ingemeen: liefde voor de bergen, liefde voor de smaken van Tirol en de wens om de gerechten in de alpen hutten te verbeteren in kwaliteit. Zo kennen bezoekers aan Oostenrijk natuurlijk gerechten als knödel en kaiserschmarrn en niet getreurd; de traditionele gerechten zijn gewoon nog aanwezig, alleen in een iets moderner (en smaakvoller) jasje.

Dit jaar is er gekozen voor zes van de mooiste hiking trails in de Paznaun regio. Begin een stukje in de skilift en wandel in een paar uurtjes naar de door jou gekozen hut. Wij kunnen nu uit eigen ervaring vertellen: alles smaakt beter na een prachtige wandeling! Wat we ook uit eigen ervaring kunnen vertellen is dat je niet altijd naar beneden hoeft te lopen… Wij zijn namelijk één keer naar beneden gegaan met de SKYFLY zipline en dat was een feestje.

Culinaire Jacobsweg

Onze ervaring…

We waren zo gelukkig dat we als allereerste de routes mochten verkennen dit jaar. Vanuit het heerlijke Trofana Royal (aanrader) hebben wij meerdere hutten verkend en van alle chefs mogen proeven. Wat een top ervaring om zo eerst door de bergen te wandelen, water te drinken uit een bergmeer om vervolgens met een verfrissend biertje een voedzaam doch culinair gerecht te nuttigen.

Good to know: in de zomer is Ischgl voordeliger als in de wintermaanden en dus verblijf je prinsheerlijk voor een (nog) schappelijkere prijs.

Culinaire Jacobsweg
Credits: Trofana Royal

Last but not least. De ster van de show: Paznaun bergkaas

Tijdens ons weekend Culinaire Jacobsweg werden we meerdere malen getrakteerd op de Paznaun bergkaas, een kaas gemaakt van melk van koeien die alleen grazen in de vallei en bergweiden van de regio. Resultaat is een overheerlijke gatenkaas welke terecht de ster van de regio is. Aanrader.

Culinaire Jacobsweg

Meer info en misschien zelfs zelf op pad in Oostenrijk? Wij zeggen doen.