Café Jansen Bajeskwartier – heerlijk restaurant op de restanten van de Bijlmerbajes

Inspiratie

Vandaag gaan de deuren van Café Jansen Bajeskwartier open. Op een plek waar ze normaal zo gesloten bleven, namelijk de Bijlmerbajes, opent dit bruisende, eclectische en naar eigen zeggen unieke restaurant. Het interieur is gebouwd door een duurzame bouwstudio uit Amsterdam-Noord, de chef is van origine Zuid-Afrikaans en kookte over de hele wereld en de rest van het team staat te popelen om gasten te verwelkomen. Ohja, en het restaurant is onderdeel van een zeer interessant hotel…

Café Jansen Bajeskwartier

Van gesloten omgeving naar open, duurzaam en welkom

Elke Amsterdammer kent de Bijlmerbajes natuurlijk wel, maar hoeveel zijn er daadwerkelijk wel eens in het gebied geweest? Uiteraard had je er, in de meeste gevallen dan, ook niks te zoeken. Met de komst van Café Jansen Bajeskwartier komt daar nu verandering in. Dit gebied, op slechts een steenworp afstand van bijvoorbeeld de Amstel of Amsterdam-Oost, is volop in ontwikkeling en het restaurant gaat hier zeker haar rol in spelen. En zoals gezegd, niet alleen met het restaurant. Dus ook met het hotel.

Café Jansen Bajeskwartier komt namelijk in het Hotel Jansen Amsterdam Bajeskwartier, de tweede vestiging van Hotel Jansen. Hotel Jansen zorgt als sinds 2015 als ‘not for tourist’ hotel voor flexibele huisvestiging voor young professionals, studenten, PHD’ers en expats. Het circulaire gebouwde hotel in het Bajeskwartier wordt voor al deze groepen hun startpunt voor hun Amsterdamse avonturen, waarbij verblijf mogelijk is van 1 dag tot 6 maanden.

Cafe Jansen Bajeskwartier

Een uniek en duurzaam interieur

De afgelopen twee jaar heeft duurzame bouwstudio Fiction Factory gewerkt aan het interieur van Hotel Jansen Amsterdam Bajeskwartier en Café Jansen Bajeskwartier. Een volledig team van ontwerpers, houtbewerkers, lassers en stoffeerders hebben hun kennis en creativiteit gebundeld om een uniek en duurzaam interieur te creëren. 

Hiervoor zijn de materialen heel bewust gekozen. De focus lag sterk op circulariteit en op lokaal, en idealiter ook nog met een gaaf verhaal. Een installatie die eerder in het Rijksmuseum hing voor een tijdelijke tentoonstelling, heeft in samenwerking met Van Tetterode Glass Studio een tweede leven gekregen als kroonluchter in Café Jansen. Reststukken glas zijn in mallen van schijfjes gedroogd fruit gesmolten tot honderden gekleurde glasfragmenten die het licht opvangen en weerkaatsen. 

Ander gaaf detail: de tralies van de gevangenis gebruiken wij nu om planten op te laten groeien op het dak waarmee zij het gebouw afkoelen. 

Cafe Jansen Bajeskwartier

De hele dag welkom

Hier geen bezoekersuurtjes, maar juist iedereen welkom de hele dag. Café Jansen Bajeskwartier is 7 dagen per week open voor ontbijt, lunch, diner en borrel. Binnen kun je plaatsnemen in de grote lichte zaak, maar ook op het volop zonnige terras. Zoals belooft is er een internationaal ervaren chef. Chef Vaughn is van origine Zuid-Afrikaans en heeft veel ervaring opgedaan in Engeland en Frankrijk, voordat hij naar Nederland kwam om bij NENI aan de slag te gaan. Nu is het tijd voor zijn volgende stap bij Café Jansen Bajeskwartier, waar hij een geheel eigen menu presenteert met invloeden vanuit al zijn ervaringen. Resultaat is een menu net zo uniek als het interieur, maar toch zeer herkenbaar.

Voor het à la carte ontbijt ligt de focus op de klassiekers (zeg maar hallo eggs bennie!) en voor de lunch kijken ze verder dan het ‘Hollandse broodje’. Tijdens het diner is iedereen welkom voor een gerecht met glas wijn aan de bar, of om uitgebreid lang te tafelen. In de latere uurtjes zal de muziek wat harder gaan en worden de lichten gedimd. Aan de hongerige borrelaar/danser is uiteraard ook gedacht met een hele fijne borrelkaart (top!)

Cafe Jansen Bajeskwartier

Water en brood

De grote bar in Café Jansen Bajeskwartier is een bezienswaardigheid op zichzelf en gelukkig komen er ook de heerlijkste creaties achter vandaan. Voor de cocktails is gekozen voor de klassiekers, allemaal uitgevoerd zoals ze moeten. De belangrijkste speler op de kaart is toch wel de wijn. De gerechten op de kaart schreeuwen om een bijpassende wijnselectie en deze is dan ook zorgvuldig samengesteld met ‘De Kelders van Jan-Dio’. Op de kaart een selectie van traditionele wijnen (want hallo, daar heb je soms mega zin in) maar ook zeker veel nieuwe, frisse bio-dynamische wijnmakers die je zeker zullen.

www.cafejansen.nl
Bijdorpplantsoen 10
1096 DC Amsterdam
+31 (0)20 2 147 147