Beste restaurants voor eerste kennismaking Zuid-Amerikaanse keuken

Inspiratie

Oké, ik zal eerlijk zijn. Op het moment van schrijven ben ik net terug uit Guatemala en dus een beetje (oké oké flink) bevooroordeeld, maar de Zuid en Midden Amerikaanse keuken is echt het ontdekken waard. Tegenwoordig zijn ingrediënten als quinoa en chiazaad voor ons Nederlanders geen gekke dingen meer, maar er is natuurlijk veel meer. Gelukkig hoef je niet gelijk zelf de keuken in om zelf te bedenken wat je met die, nu nog, onbekende ingrediënten. Laat deze restaurants je eerst inspireren. En dan natuurlijk gelijk een trip boeken naar het Zuid Amerikaanse.

Salmuera

Rozengracht 106H, 1016 NH Amsterdam

Salmuera, of Sal in de volksmond zegt het zelf het best: “met een groeiende liefde voor de Latijns-Amerikaanse keuken heeft Salmuera als doel om de bruisende, passievolle en diverse cultuur van Latijns-Amerika, haar mensen en ingrediënten in een plek te vangen.”  Hoe ze dat doen?

Met een robuust interieur, maar dan wel zo dat je er ook gewoon romantisch zou kunnen zitten. De zaak is groot en opgedeeld in meerdere ruimtes en verdiepingen. Bij binnenkomst wordt je welkom geheten door een asado grill, een traditionele Argentijnse kolenvuur en de openkeuken. Naast het normale restaurant is er een bargedeelte speciaal voor de ceviches (in zuur gegaarde vis) en is er een mezcaleria, oftewel mezcal bar (het betere en lekkerdere broertje van tequilla). Op de kaart vind je naast de must-try ceviches dus aardig wat mooi vlees. Chorizo, Argentijnse rib eye en speenvarken. Even geen zin in vlees (al is dat heel moeilijk na het zien van de grill), maar ze hebben ook kip en hele

Kortom; een avondje Salmuera neemt je mee naar de barrios van Buenes Aires, de markten van Lima en de barretjes van Mexico. En wie wilt dat nou niet.

Zuid Amerikaans

Arriba Arriba

Rozengracht 114, 1016 NH Amsterdam

Hoeveel duren verderop van Salmuera? 4 deuren verder dan Salmuera zit een geheel ander Zuid en Midden Amerikaans geïnspireerd restaurant. Het feit dat de twee zo dicht bij elkaar zitten maar toch geheel andere dingen doen, was de reden voor ons om ze beide in dit lijstje te stoppen. Het toont namelijk perfect hoe divers de keuken wel niet is. Arriba Arriba (in het prachtige pand waar eerst voor vele jaren Mazzo zat) werd geinspireerd door het woord street food. In Mexico, waar 50% van de bevolking zijn/haar eten gewoon op straat koopt, betekent het woord street food, oftewel ‘antojitos’ namelijk letterlijk ‘cravings’ of hunkering naar eten. Dat moet dan natuurlijk wel goed zijn.

De kaart bij Arriba Arriba is Mexicaans met Zuid-Amerikaanse invloeden. De tortilla’s voor de taco’s worden gemaakt volgens oude Azteken methode en worden overladen met heerlijke toppings. Het idee bij Arriba Arriba is om de tafel vol te zetten en lekker met zijn tweeën of een groep te delen. Qua dranken zit je hier ook goed, en daarmee bedoelen we eigenlijk de notoire Margarita-pitchers.

Zuid Amerika

Supermercado

Schiedamsevest 91 , 3012 BG Rotterdam

De Jeugd van Tegenwoordig zei het al: “Ola Supermercado!”

Supermercado in Rotterdam is een cocktailbar-restaurant met een swingende Latijns-Amerikaanse keuken en een streetfood vibe. Argentijnse ribeye, Mexicaanse taco’s en Peruaanse ceviche ontmoeten elkaar allemaal bij dit ontzettend fijne tentje. Het vlees wordt allemaal bereid op een houtskoolgrill en dat proef je natuurlijk gelijk terug.

Wat bij Supermercado heel fijn is, is de focus op de cocktails. De kaart staat vol met klassiekers, eigen creaties en ze staan gelukkig open om iets voor je te maken buiten de kaart om. Vanzelfsprekend kan je bij veel restaurant tegenwoordig goed drinken, en wat Supermercado dan ook echt onderscheid van de rest voor ons is ‘Mini Mercado’ speciaal voor de kids. Hier kan je dus heel prima terecht als je met je kinderen op pad bent.

Zuid Amerika

Geen excuusjes meer dus om de Latijns-Amerikaanse keuken niet te verkennen.

Adios

Seger.

PS zelf thuis aan de slag met de Zuid-Amerikaanse keuken? Probeer dit niet-te-mislukken ceviche recept en maak indruk om je vrienden en familie.